Софийският градски съд даде ход на делото през май тази

...
Софийският градски съд даде ход на делото през май тази
Коментари Харесай

Съдът задължи Столична община да мие улиците и да планира велоалеи

Софийският градски съд даде ход на делото през май тази година.

© Юлия Лазарова Столична община би трябвало да мие машинно улиците два пъти в месеца сред май и септември и веднъж - сред октомври и април. Освен това има две седмици да показа проект за създаване на велоалеи в столицата, в това число от крайните квартали към центъра. Това са част от привреленните ограничения против мръсния въздух, които Софийски градски съд (СГС) през днешния ден постанови на Столична община (СО) по делото против нея. То се води от " Група за чист въздух ", в която влизат четири организации: Асоциация " Диабет вид 2 ", " За земята - Достъп до правораздаване ", " Спаси София " и Център за самостоятелен живот, и трима юристи - Димо Господинов, Иван Велов и Христо Христев. Те упрекват общината, че в интервала 2015 година - 2017 година не е изпълнявала отговорностите си в битката против замърсяването на въздуха.

Освен това общината ще би трябвало да афишира средноденонощните равнища на фините прахови частици на уеб страницата си и на осведомителните табла в градския превоз, спирките и станциите на метрото.
Ивайло Хлебаров от " За Земята " разяснява пред " Капитал ", че това са ограничения, които по този начин или другояче съществуват под някаква форма в стратегиите за качество на атмосферния въздух (КАВ) на общината, само че Софийски градски съд постановява, че информацията да вземем за пример не би трябвало да се появява единствено в уеб страницата й.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Безпрецедентно решение

Разбира се, действия като миене на улиците не могат да имат прекомерно значимо въздействие върху замърсяването с фините прахови частици (ФПЧ), когато над 90% от него идва от битово отопление и превоз. Все отново обаче биха помогнали. " Може би ограниченията, постановени през днешния ден, няма да са най-ефективните във връзка с въздуха, само че най-важното е, че за първи път съд у нас задължава обществен орган да предприеме ограничения за въздуха ", прецизира Хлебаров. Напредъкът в това отношение е неоспорим. Днешното определение може да се апелира в едноседмичен период от през днешния ден пред Софийския апелативен съд. Ако Следствен отдел към окръжна прокуратура въпреки всичко го апелира, посланието ще е, че върви против личната си стратегия за въздуха, защото това са все ограничения, които сами са разписали, сподели Хлебаров.

Кой да е специалистът
Съдът е позволил да се проведат две експертизи - екологична и здравна, изясни пред " Капитал " юристът Димо Господинов. Сега делото е отсрочено за 11 ноември 2019 година, до момента в който се назначат движимости лица.
Екологичната експертиза трябваше в началото да се извърши от чиновници на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От " Група за чист въздух " обаче се съмняваха в безпристрастността им, защото и Министерство на околната среда и водите, и Следствен отдел към окръжна прокуратура се ръководят от една и съща политическа мощ. В момента се чака отговор от Българска академия на науките да излъчат специалисти. " Освен от Българска академия на науките през днешния ден декларирахме, че предвид на това, че се бавят с намирането на специалисти, да се обърне към по-широк кръг институции да излъчат специалисти, с цел да се пести време и запаси, а не във времето по настрана да се изпращат писма. Писмото до Българска академия на науките е едвам от края на юни и е обикновено да не могат да реагират до през днешния ден ", изясни Ивайло Хлебаров. Господинов посочи, че министерството е администрация, а институции като университетите и Българска академия на науките ще са по-удачен избор.

Две години по-късно: достъп до правораздаване

Колективните искове бяха заведени през май 2017г., само че делото се бавеше няколко пъти по разнообразни аргументи. През юни 2017г. съдията-докладчик Божана Желязкова си направи отказ, защото е наранена от въздуха в София и това въздейства на безпристрастността й. Съдия Елена Маврова направи същото, само че единствено откакто го приключи през октомври 2017г. Мотивът беше, че " ищците нямат потвърден опит, познания и финансов запас, с които да може съществено и добросъвестно да защитят повредения интерес с оглед характерния предмет на делото, както и да понесат тежестите, свързани с водене на делото ". По-късно обаче Софийски апелативен съд съд отхвърли това решение и на делото беше даден ход. В последна сметка то потегли при арбитър Албена Ботева.
Поглед към новите ограничения на общината

На 15 юли в зала № 5 в постройката на Столична община на ул. " Московска " 33 ще се организира публично разискване на Проект на " Програма за допълнение на програмата за ръководство на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015 – 2020 година – понижаване на излъчванията и постигане на откритите правила за ФПЧ10, по индикатори фини прахови частици с размер до 2,5 микрона и полициклични ароматни въглеводороди. "

Текстът на програмата може да се прочете тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР