Софийският апелативен съд (САС) отмени решението, с което прокуратурата беше

...
Софийският апелативен съд (САС) отмени решението, с което прокуратурата беше
Коментари Харесай

САС поряза Брендовица – намали парите ѝ за незаконния арест

Софийският апелативен съд (САС) анулира решението, с което прокуратурата беше наказана да заплати 118 000 лв. на Моника Добринова, която сякаш е някогашна брачна половинка на Евелин Банев - Брендо и беше съдена с него, само че оправдана за присъединяване в незаконна група за пране на пари.

Миналата година градският съд присъди на Добринова обезщетение от 100 000 лв. за морални вреди от противозаконното обвиняване и още 18 000 лв. за имуществени вреди от платените от нея адвокатски възнаграждения, написа news.lex.bg.

Според САС компенсацията от 100 000 лв., присъдено от арбитър Богдана Желявска от Софийски градски съд, е безпричинно повишено. Апелативните съдии намират за заслужено прокуратурата да заплати на Добринова единствено 15 000 лв. за неимуществени вреди, само че оставят в действие решението, с което държавното обвиняване е наказано да заплати и 18 000 лв. за адвокатските възнаграждения.

Делото против Брендо в България завърши дефинитивно през 2018 година, когато Върховният касационен съд (ВКС) призна за отговорни единствено него и доведения му брат Симо Карайчев за присъединяване в незаконна група, която обаче единствено е имала за цел да пере пари, само че не го е направила.

Банев беше наказан на 6 години затвор, а Карайчев получи условна присъда и едвам тогава Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 година Константин Дишлиев) бяха дефинитивно оправдани.

Междувременно пък Брендо беше наказан и в Румъния, и в Италия на 10 и на 20 години затвор, само че съумя да се укрие в Украйна и не беше екстрадиран, защото придобил и украинско поданство. Според разнообразни информации обаче, след началото на войната в Украйна, той е съумял да избяга в Турция.

Делото в България против него, Карайчев, Добринова и Дишлиева продължи 11 години, като в началото градският осъди и четиримата, а Добринова получи условна присъда от 3 години затвор. След това Софийският апелативен съд я оправда, само че Върховен касационен съд върна делото за ново разглеждане, с цел да се стигне до втората оправдателна присъда, която към този момент беше доказана от висшите съдии.

Показания за вредите, които Добринова е понесла по време на процеса, са дали татко ѝ и нейна другарка, които описват, че се тревожела най-вече за децата си.

Бившата брачна половинка на Банев се почувствала най-зле при първичната неоправдателна присъда, плачела непрестанно, не можела да спи и получавала паник офанзиви. Заради медийното отразяване на процеса, с месеци не излизала от вкъщи си и даже не включвала тв приемника, с цел да не схваща огромната ѝ щерка какво се приказва за нея.

Съдебният състав с ръководител и докладчик Ася Събева обаче написа, че не може да се одобри, че всички разказани вреди, Добринова е търпяла поради повдигнатото ѝ обвиняване. Съдебният състав напомня, че през 2013 година беше отвлечена по-малката ѝ щерка Лара, която след месец и половина беше освободена, като догатките бяха, че Банев е платил откуп от към 500 хиляди евро.

„ От друга страна брачният партньор ѝ е бил наказан на отнемане от независимост за друго закононарушение в Италия, който развой несъмнено се е отразил отрицателно на ищцата и е кумулирал вредите.

Ето за какво САС намира, че откритите по размер вреди в актуалното произвеждане не се дължат само и основно на обвиняването. Затова и присъденият размер от общо 100 000 лева не кореспондира нито с размера на вредите, нито с икономическата обстановка в страната за интервала 2007 година до 2018 година, нито с потвърдената фактическа конюнктура “, се споделя в решението на втората инстанция.

Според САС неразумният период за решаването на наказателното дело също не може да води до увеличение на размера на обезщетение в „ геометрична градация “.

Съдът отбелязва, че въпреки делото да е траяло 10 години, то въпреки всичко се е отнасяло до незаконна група за пране на пари и решаването му е изисквало специфични стопански знания и събиране на доказателства за офшорни сметки посредством правосъдни поръчки.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР