Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на Окръжния съд в

...
Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на Окръжния съд в
Коментари Харесай

Съдът върна на прокуратурата делото за пирамидата Дупнишка популярна каса

Софийският апелативен съд (САС) анулира определението на Окръжния съд в Кюстендил, с което бяха оставени без почитание настояванията на отбраната на подсъдимата Ивона Близнакова за преустановяване на правосъдното произвеждане и върна делото, известно като " Дупнишка известна каса ", на Окръжна прокуратура - Пловдив. Причината е премахване на нередности в обвинителния акт, оповестиха от кюстендилския съд.

 Самоуби се подсъдимият началник на Дупнишката известна каса Виж още

" Прочитът на обвинителния акт демонстрира, че той, без значение че един път е бил поправян и допълван, още веднъж не дава отговор на условията на Наказателно-процесуален кодекс. Продължава да е неразбираем, с непълна и нестройна обвинителна теза и не съдържа нужните изказвания за това кои обстоятелства прокурорът смята за съставомерни. Липсва годно сложена обвинителна рекламация, която да слага ясни рамки на обстоятелствата, по този начин както следва да се ревизират при подвеждането им под съответния незаконен състав и да обосноват вярното приложения на материалния закон въобще ", написа в претекстовете на въззивната инстанция.

САС оставя без разглеждане жалбата на отбраната на подсъдимата против определението на съда в Кюстендил, с което е оставил без почитание настояването й за преустановяване на наказателното произвеждане. Апелативният съд е отменил и определението на кюстендилските магистрати, с което по отношение на Близнакова е взета мярка за неотклонение " подписка " .

Срещу нея са повдигнати обвинявания за породени другиму обилни вреди при осъществявани банкови покупко-продажби, за пране на пари, за отбягване на заплащане на данъчни отговорности. Пострадалите, съгласно обвинителния акт към 200 души, са внесли в касата над 3,5 млн. лева

Близнакова е вдовица на притежателя на пирамидата Георги Близнаков, който през септември 2019 година се самоуби на 62-годишна възраст в Благоевград. Той скочи от прозорец на жилищен блок в Благоевград.

Двамата бяха обвинени дружно за " Дупнишката известна каса ", която банкрутира дефинитивно през 2016 година, откакто 3 година беше оповестена в неплатежоспособност.

Кредитно-спестовна кооперация е привличала инвеститори с високи лихви - от 14 до 18% , като са одобрявани суми даже откакто сдружението е оповестено в неплатежоспособност. А касиерката Ивона Близнакова обяснявала пред клиенти, че те са клон на банка, а влоговете са обезпечени до 100 000 лева

Близнаков пък, като началник на касата, дал 1,5 млн. лева заем на жена си за строителството на хотел и жилищна постройка в Сапарева баня. Прокуратурата ги упрекна още, че са не са платили 135 702 лева корпоративен налог, като попълнили погрешни данъчни заявления от 2010 до 2014 година

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР