Софийският апелативен съд остави в ареста турския гражданин от кюрдски

...
Софийският апелативен съд остави в ареста турския гражданин от кюрдски
Коментари Харесай

Турски гражданин ще чака в ареста съдът да реши дали да го екстрадира

Софийският апелативен съд остави в ареста турския жител от кюрдски генезис Илхан Карабаг. Той бе арестуван преди 3 месеца по искане на Турция, с цел да бъде екстрадиран там.

Карабаг е наказан на 6 година и 3 месеца затвор по обвиняване, че е член на оповестената от Анкара за терористична организация Работническа партия на Кюрдистан (ПКК). Страхувал се от репресии, избягал от родината си и влезнал незаконно в България преди три години. Бил хванат и изпратен в общежитията на Държавната организация за бежанците (ДАБ) в столичния квартал " Овча купел ".

Днес той изиска да излезе от ареста и да бъде върнат още веднъж в общежитието. Съдебният състав обаче отхвърли с претекста, че производството по настояването за екстрадицията му в Турция към момента е висящо. Освен това той няма никакви връзки, родственици или близки в България и няма непрекъснат адрес, на който да остане. Има заплаха и да се укрие, уточни съдът.

Междувременно Софийският апелативен съд чака от турските управляващи да изпратят спомагателни документи, измежду които и наредбите на закона там, по който е наказан Карабаг. Ако са пристигнали, на 11 юни магистратите би трябвало да се произнесат дефинитивно по настояването за екстрадиция на турският жител от кюрдски генезис.

" Илхан Катабаг твърди, че не е член на ПКК, а последовател на Демократичен съюз. Присъдата му е влезнала в действие на 15 януари м.г. Ако бъде екстрадиран, ще влезе в затвор незабавно поради политически убеждения. Европейският парламент неведнъж прикани турците да извърнат внимание на изискванията в пандизите. Между 11 и 16 души всяка година се самоубиват в турски затвори ", изясни юристът на Карабаг Омар Муслах.

Инициативен комитет за отбрана на Илхан Карабаг твърди, че има политически напън от страна на турската страна посредством нейните дипломатически представители.

Според последователи на Карабаг, има действителна заплаха да бъде лишен от независимост в изискванията на турски затвор, единствено поради политическа активност, без да е направил някакво действително закононарушение.

Освен това инициативният комитет твърди, че " все по-засилващият се авторитаризъм в Турция хвърля в пандизите хиляди кюрди и турци, фабрикувайки обвинявания като " терористична активност " и " агитация на тероризъм ". Това е елементарен метод за премахване на политическите съперници на едноличното ръководство на Ердоган ".

В момента в пандизите на Република Турция десетки политически пандизчии са оповестили гладна стачка, а някои даже прибягват до самоубийствени дейности в символ на митинг против несправедливото им задържане.

През октомври предходната година Варненският областен съд отхвърли да позволи изгонването в Турция на немският жител Мехмед Явуз, поискано от прокуратурата на южната ни съседка поради присъединяване в Кюрдската работническа партия, оповестена от Анкара за терористична организация.

Случаят провокира реакции и в медиите в Германия, а посолството на Федералната република разгласи, че ще следи развиването му през посолството си в София.

Скандален бе казусът с турския предприемач Абдуллах Бююк, който бе експулсиран от България през 2016 година, въпреки че бе изискал леговище и български съд бе отказал екстрадицията му. Бююк бе упрекнат в тероризъм поради благосклонностите му към придвижването на Фетуллах Гюлен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Бююк " (25)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР