Софийският апелативен съд намали с една година - от 10

...
Софийският апелативен съд намали с една година - от 10
Коментари Харесай

Турчинът, убил съпрузи край Драгоман, получи само 9 г. затвор задочно

Софийският апелативен съд понижи с една година - от 10 на 9 години затвор, присъдата на 64-годишния турски гастербайтер Фарук Бекташ, който преди 3,5 години умъртви семейство мотористи на пътя край Драгоман. Това оповестиха от Софийската апелативна прокуратура.

Освен това присъдените компенсации на околните на починалите са понижени от 400 000 лв. на 300 000 лв..

Делото се гледа задочно, защото подсъдимият, който беше под домакински арест, съумя да се укрие и до през днешния ден не е открит, макар че е търсен с алена бюлетина от Интерпол.

Жестоката злополука стана на 24 юли 2016 година Фарук Бекташ блъсна 51-годишната Таня и 54-годишния Бойко Бойкови, които пътуваха с мотор за Австрия на посетители на сина си Владимир. Двамата починаха на място. При огледа бе открито, че турчинът, пътуващ от Германия за Турция, е навлязъл в лентата за насрещно придвижване на завой.

Бекташ беше арестуван, само че няколко дни по-късно бе пуснат под домакински арест от съда и избяга от България. Първоначално той бе разгласен за общодържавно търсене, а след това бе издадена и Европейска заповед за арест.

През май 2018 година Софийският областен съд призна Бекташ за отговорен за това, че е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибелта на двама души. Той бе наказан на 10 години "лишаване от независимост ", както и лишен от право да ръководи МПС за период от 12 година Освен това турчинът трябваше да заплати и по 400 000 лв. обезщетение на двете деца на починалите съпрузи. Впоследствие наказването бе доказано и от апелативните съдии.

Миналата година обаче Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от различен състав на Софийския апелативен съд от стадия на правосъдното съвещание. Мотивът бе, че липсват претекстове за справедливостта на наказването, прецизира dir.bg.

Сега апелативните магистрати стимулират решението си за понижаване на присъдата с обстоятелството, че все още на привършване на правосъдното разследване подсъдимият е в преклонна възраст и не са събрани негативни характеристични данни за него.

"Санкцията от девет години "лишаване от независимост ", т.е. в междинния размер на плануваното за съответното закононарушение наказване, ще извърши задачите на закона, без да съставлява неоправдана благосклонност по отношение на дееца и осъществената от него незаконна демонстрация. Това наказване, ведно с спомагателния интервал на отнемане от правоуправление на МПС за период от дванадесет години, съдът е намерил за заслужено ", разясниха от прокуратурата.

Решението на САС не е дефинитивно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховен касационен съд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР