Софийският апелативен съд наложи на Иван Иванов – син домашен

...
Софийският апелативен съд наложи на Иван Иванов – син домашен
Коментари Харесай

Съдът пусна под домашен арест обвиняемия за подкуп в спортното министерство Иван Иванов-син

Софийският апелативен съд наложи на Иван Иванов – наследник домакински арест. Той е обвинен за пожелан и получен рушвет. По делото обвинен е и татко му Иван Иванов, който е олимпийски първенец по повдигане на тежести от Барселона през 1992 година, четирикратен международен и петкратен европейски първенец, а сега е старши треньор на националния ни тим в този спорт. Двамата бяха арестувани в края на предходната седмица. Сумата от малко над 62 000 лева е дадена от ръководителя на федерацията по повдигане на тежести Ариф Маджид на Иванов - наследник, който беше арестуван с белязаните пари. Софийският градски съд наложи парична гаранция от 5000 лева на Иванов - татко, като той не апелира наложената му мярка за неотклонение, до момента в който за Иванов - наследник постанови непрекъснат арест, заяви БНР. 

Иван Иванов - наследник изиска от съда през днешния ден да му бъде наложена по-лека мярка. Според бранителя му Костадин Костадинов не са налице предпоставките той да бъде арестуван в ареста. Той означи, че има разминаване сред показанията на двамата съществени очевидци. Както и че няма данни клиентът му да е направил опит да се укрие или да попречва следствието, също и няма доказателства, че е лице с висока степен на социална заплаха.

Според прокуратурата подкупът от 62 000 лева бил даден поради 1,250 милиона лева, нужни на Българската федерация по повдигане на тежести за семейството на Европейското състезание през февруари. Съдебният състав уточни, че Иванов - наследник, като чиновник в Министерството на младежта и спорта, не е бил фактор, който да е виновен за отпущането на тази сума, както и за метода и времето, по което това да стане. Съдът добави, че съгласно свидетелски показания той е апетитен като „ куриер “, като човек, на който парите би трябвало да бъдат дадени, с цел да стигнат до други лица. От което следва, че обвиняването му е трябвало да бъде друго. 

Председателят на федерацията по повдигане на тежести Ариф Маджид, който е дал подкупа и е алармирал органите на реда, показва в показанията си, че при диалозите си с Иванов - наследник е схванал, че парите е следвало да бъдат предадени на длъжностно лице с името Емилия, както и на заместник-министър на спорта, посочен с името Даниела, добави още правосъдният състав, който означи, че явно става въпрос за различен тип незаконна скица, която е била пресечена от проверяващите, преди да се ревизира на кого парите е щяло да бъдат доставени.

Според съда това не оправдава държанието на Иванов - наследник, само че дейностите му са подсъдни по различен текст от Наказателния кодекс, а не по този за получен и признат рушвет.

Съдът регистрира още, че финансовата дотация, станала мотив за поисканите 5% рушвет, е била отпусната през ноември, решенията в тази връзка са били взети, а сумата била поискана от обвинения по отношение на това федерацията по повдигане на тежести да няма бъдещи проблеми при следващи молби за финансиране. „ Тези фактори разкриват напълно друго закононарушение “, съобщи правосъдният състав.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР