Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка

...
Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка
Коментари Харесай

Софийският апелативен съд: Собственици на парка и двореца Врана са Симеон Сакскобургготски и сестра му

Софийският апелативен съд излезе с решение, че притежатели на парка и двореца " Врана " са Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза, излиза наяве от акта на съда оповестен на уеб страницата му. Решението не е дефинитивно и може да се оспори пред Върховния касационен съд.

Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че притежател е страната. Тя, представлявана от министъра на районното развиване и благоустройството, е наказана да заплати на Симеон Сакскобургготски сумата от 59 523 лева, а на сестра му - 98 676 лева, представляващи разходи за двете правосъдни инстанции.

Според съда по делото не е било открито страната да е придобила правото на благосъстоятелност върху процесните недвижими парцели посредством правна договорка или по отминалост, или други начини, избрани в Закона за държавната благосъстоятелност.

" Актът, с който тези парцели са били отнети през 1947 година, към сегашния миг е разгласен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество - и за недействителен, заради което съгласно общите правила на вещното право не може да легитимира страната като притежател на имуществото, което е придобила въз основа на този акт ", се показва в решението на съда.

По делото не е било и потвърдено, че страната не е потвърдила строителството на обектите да е било осъществено със средства от бюджета. " От събраните по делото доказателства се открива, че Дворец " Врана " е издигнат с персонални средства на българския държател Фердинанд ", показва съдът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР