Софийският административен съд е отхвърлил жалбата на двете българки, чийто

...
Софийският административен съд е отхвърлил жалбата на двете българки, чийто
Коментари Харесай

Съдът отхвърли жалба на две българки за признаване на брака им

Софийският административен съд е отхвърлил жалбата на двете българки, чийто еднополов брак, подписан в чужбина, не беше приет от Столична община. за историята на Лилия Бабулкова и брачната половинка й ви разказахме във Vesti.bg

Българка се бори да узакони брака си с жена (ВИДЕО)

Мотивите на съда са, че признаването на брака би било нарушаване на публичния ред и че той би трябвало да е подписан съгласно родното законодателство - сред мъж и жена.

Една от дамите - Лилия Бабулкова, съобщи, че ще апелира решението на по-висша инстанция, а по-късно вероятно и пред Европейския съд, представена от Дарик нюз.
 Лилия Бабулкова Лилия Бабулкова
По думите й без признание на брака двойката не може да се възползва от доста фамилни права, налични за хетеросексуалните двойки, в това число и споразумяване на правата върху възможни деца.

Според юриста Венета Лимберова консенсус може да се реализира посредством приемането у нас на така наречен "фактическо общуване ", което урежда въпросните права сред двойките, даже и без подписан брак.
 Лилия Бабулкова Лилия Бабулкова
За да бъде приет брака у нас, е належащо да дава отговор на три условия - да е подписан от способен орган, да не нарушава законодателството на страната, в която е подписан, както и да не опонира на българския публичен ред. Според съда проблематична се явява последната точка.

Лилия Бабулкова подписва брак с приятелката си във Англия през 2016 година След като се завръщат в родината си те са длъжни по закон в период от 6 месеца да заявяват смяната в фамилното си състояние в общината. От там получават отвод и те завеждат дело.

След завръщането им у нас обаче Столична община отхвърля да признае новото им фамилно състояние. Двете дами подават тъжба в Софийския административен съд, която обаче е отхвърлена преди няколко дни. Въпреки това те са безапелационни, че ще продължат с напъните си за приемане на повече права.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР