Софийски окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими

...
Софийски окръжен съд призна България за собственик на 66 недвижими
Коментари Харесай

След 10 г. битка: Тежък удар за Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза

Софийски областен съд призна България за притежател на 66 недвижими парцела, оповестиха от пресцентъра на съда. Това стана след повече от 10-годишна правосъдна борба.

Имотите съставляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща повърхност от към 16 хиляди дка са по последното висящо дело по отношение на проблема с така наречен „ царска “ реставрация. 

Производството по делото е формирано по искове на страната посредством министъра на земеделието и храните против наследниците на някогашните царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 година бе подписана правосъдна конвенция с част от ответниците, представители на семейството и делото по отношение на тях е прекъснато. С постановеното решение съдът признава, че страната е притежател на процесните парцели ex lege, по силата на работилите Закони за горите, както и че не е имало съображение за реставрация на процесните горските парцели.

Решението на Софийски областен съд не е дефинитивно.

Ако по този начин постановеното решение на съда остане в действие, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза ще би трябвало да възстановят на страната присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от Народно събрание през 2009 година

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР