Софийски окръжен съд е насрочил за днес разпоредително заседание по

...
Софийски окръжен съд е насрочил за днес разпоредително заседание по
Коментари Харесай

Започва делото за катастрофата край Своге

Софийски областен съд е насрочил за през днешния ден разпоредително съвещание по делото за от август 2018 година, предизвикала гибелта на 20 души, съобщи БГНЕС. По него на съда са предадени шест души, измежду тях и водачът Григор Григоров.
Материалите по делото са събрани в 277 тома. Сред тях са протоколи от разпити на над 100 очевидци и изводи на 24 движимости лица. Приложени са и голям брой материални доказателства.
 Започва процесът против някогашни шефове на АПИ за злополуката край Своге Започва процесът против някогашни шефове на АПИ за злополуката край Своге
Софийски градски съд ще организира разпоредително съвещание през днешния ден по делото против Лазар Лазаров и Дончо Атанасов – и двамата някогашни ше...
На 25.08.2018 година към 17 ч. рейсът се движел по второразреден път в региона на гр. Своге с 30 пасажери. В непосредственост до местността „ Янкулови воденици “ имало завой надясно и сложени пътни знаци за неразрешено придвижване със скорост по-висока от 40 км/ч и заплаха от хлъзгане. Водачът не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от към 53,5 км/ч., показват от прокуратурата. В хода на следствието е открито, че рейсът не е минал наложителен механически обзор.
По досъдебното произвеждане са осъществени голям брой експертизи за изясняване на повода на ПТП, включително над 30 съдебномедицински. Изготвени са автотехническа и пътностроителна експертизи, съдебнотехнически експертизи на асфалтобетон и на рейс м. „ МАН “, физико-химическа, съдебнопочеркова и съдебногеодезическа експертизи. Установено е, че структурата на асфалтовата настилка в региона на тежкия пътен случай не подхожда на стандарта по отношение на коефициента на полируемост - единствено 28%, при условие не по-малко от 50%. За техническа причина за пораждане на ПТП се сочи нахлуване на рейса в зона на изострен завой, при мокра асфалтова настилка, с механически несъобразена с радиуса на завоя скорост и доста понижения коефициент на сцепление сред гумите и асфалта, дължащ се на неприятното му качество. В резултат на нормативно несъответстващата конструкция на пътната настилка, коефициентът на сцепление бил мощно занижен, което е в причинно-следствена връзка с възникването на ПТП.
Останалите петима дадени са съда от Софийска окръжна прокуратура са механически началник, на който е предоставена активност по ремонта на пътищата по плана, ръководителя на план, шеф на Асфалтова база, строителен инженер, която не е изпълнила нормативно откритите си отговорности за строителен контрол на строителните работи, както и директорка на дирекция в АПИ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР