Софийски градски съд призна за виновен Мирослав М. – началник

...
Софийски градски съд призна за виновен Мирослав М. – началник
Коментари Харесай

Съдът даде 3 г. условно на шеф от ДАНС за разгласяване на държавна тайна, прокуратурата протестира

Софийски градски съд призна за отговорен Мирослав М. – шеф отдел в Специализирана дирекция „ Финансова сигурност “ на ДАНС, разгласявал държавна загадка и му наложи наказване отнемане от независимост за период от 3 години, осъществяването на което е отсрочено за изпитателен период от 5 години.

На 26.04.2016 година Специализираното звено „ Антикорупция “ (СЗА) при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд против Мирослав М. за закононарушение по член 357 ал.2 пр.1 вр. с ал.1 във вр. с член 26 Наказателен кодекс.

Обвинението против Мирослав М. е за това, че в интервала от 27.09.2013г. до 01.10.2015г. в гр. София, при изискванията на продължавано закононарушение е разгласил информация от 11 класифицирани документи, представляваща държавна загадка, която му била поверена по работа, като от закононарушението са настъпили изключително тежки последствия за сигурността на страната.

Според Софийски градски съд не са налице настъпили изключително тежки последствия за сигурността на страната и оправда Мирослав М. по обвиняването за закононарушение по член 357 ал.2 пр.1 Наказателен кодекс и го призна за отговорен единствено в закононарушение по член 357 алинея 1 във вр. с член 26 Наказателен кодекс.

Припомняме, че следствието на СЗА бе открило, че в инкриминирания интервал Мирослав М. е разгласил информацията в 11 /единадесет/ класифицирани документи, като дал копия от тях на разположение, което няма позволение за достъп до класифицирана информация и го употребявал, с цел да си набави спомагателни парични средства.

Оправдателната част на присъдата се стачкува от СГП пред Апелативен съд – София, съобшиха от държавното обвиняване.

СГП ще упорства в митинга си пред Апелативен съд София, че от закононарушението са настъпили изключително тежки последствия за сигурността на страната, защото информацията, съдържаща се в документите разкрива данни за събития и дейности срещу икономическата и финансова сигурност на страната, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната към този момент информация за тях и други лица, направили или подготвящи се да извършат закононарушения, застрашаващи националната сигурност. Информацията в 11 – те документа съдържа сведения за употребяваните от службите за сигурност оперативни способи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да докара до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните каузи.

СГП ще упорства и да се наложи по- тежко наказване, насочено към междинния размер, което да се изтърпи дейно.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР