Софийски арсенал - музей на съвременното изкуство да се превърне

...
Софийски арсенал - музей на съвременното изкуство да се превърне
Коментари Харесай

Софийският арсенал може да се превърне в арт-център за млади художници

" Софийски боеприпас - музей на актуалното изкуство " да се трансформира в самобитен арт-център за млади художници и културно предприемачество. Служебните министри на стопанската система Кирил Петков и на културата проф. Велислав Минеков виждат в арт пространството на музея капацитет за вложения, меценатство и съчетаване на културата и бизнеса в поддръжка на младите създатели.

В понеделник двамата министри огледаха постройката на " Софийски боеприпас - музей на модерно изкуство ". По време на срещата беше показана новата идея, предвиждаща довършването на постройката и разширението на нейните функционалности, свързани с условията на актуалните форми на изкуството и арт мениджмънта.

Състоянието на музея сега е неприемливо, означи министър Минеков и добави, че това би трябвало да стане един актуален настоящ център за изкуство. Според него единственият работещ сега етаж от постройката с три етажа не е задоволителен. Министър Минеков счита, че това може да е освен изложба, само че и да е място, където да има всевъзможен тип прояви, в това число камерни концерти, кино фестивали. На тавана има пространства, които са чудесни даже за ателиета, добави той.

Минеков пое ангажимент да беседва с бъдещия шеф на фонд " Култура " и с Управителния му съвет избрана сума да се насочи за стипендии за млади създатели за интервал от най-малко три до пет години.

Министър Кирил Петков уточни, че на това място може да се осъществя план, който да съчетава стопанска система и просвета. По думите му, с цел да е устойчива, културата би трябвало да бъде част от стопанската система. Под този покрив би трябвало да имат място и бизнесмените в областта на културата, съгласно него. Той означи, че концепцията е да се привлекат младежи в изкуството и млади бизнесмени, които да помислят за бизнес модели. Петков се ангажира да води диалози с компании и частни фондации, които желаят да влагат в младежите и изкуството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР