Софийската районна прокуратура е отказала да образува разследване срещу инфекциониста

...
Софийската районна прокуратура е отказала да образува разследване срещу инфекциониста
Коментари Харесай

Мангъров не е нарушил етичните и морални норми с някои от публичните си твърдения за пандемията

Софийската районна прокуратура е отказала да образува следствие против инфекциониста доцент Атанас Мангъров поради негови изказвания, че над 500 души са умрели, тъй като са се ваксинирали против ковид. Отказът е предписан в края на септември от прокурор Константин Сулев. Цялото му разпореждане бе оповестено от Мангъров във Фейсбук профила му в събота наред с документи от столичната гилдия на Българския лекарски съюз. От тях излиза наяве, че организацията е решила да не апелира изводите на прокуратура и няма да накаже Мангъров поради нарушаване на етичните правила, пише Mediapool.



Всеки самичък си преценява

Поводът за прокурорската проверка срещу доцента, трансформирал се в глас на антивакърското придвижване, е негово изявление в изявление за Нова телевизия на 16 януари 2022 година Тогава той декларира, че  " 564 души, които са умряли, са умряли, тъй като са имунизирани ". Прокуратурата ревизира дали с думите си той не е всял суматоха. По същия текст от Наказателен кодекс бе повдигнато обвиняване на Асена Сербезова, която бе здравен министър в предходния кабинет. Повод бе нейно изявление за липса на лекарства в аптечната мрежа. Въпреки че сходно обвиняване бе неуместно, тъй като неналичието бе доказана от редица институции, в това число и на европейско равнище, прокуратурата внесе обвинителен акт против нея и се провали в съда.

В случая с Мангъров обаче е възприето друго виждане. Наблюдаващият прокурор написа, че лекарят " само излага своето мнение по публично важен въпрос ". Отбелязва се, че доцентът е поканен за изявление, тъй като е потвърден експерт в своята област и е избавил доста човешки животи.  " Именно това е повода да бъде интервюиран той, а не някой елементарен жител без специфични познания ", написа прокурор Сулев.

Той отбелязва още, че в демократично общество правото на мнение е неотменимо и конституционно закрепено. Освен това е задължително да се чуват разнообразни отзиви,  " тъй като единствено по този метод би могло да се стигне до консенсус ".

" В съответната обстановка доцент Мангъров е бил поканен за предоставяне на мнение. Това не прави мнението на доцент Мангъров невалидно или незначително. Не го прави и по-малко обосновано. В сегашния миг никой не може да каже дали доцент Мангъров е прав или не. Важното е, че в демократичното общество хората имат право на мнение, а мнението на потвърден експерт като доцент Мангъров не е голословно. Всеки избира самичък в какво да има вяра и по какъв начин да се пази. Недопустимо е обаче да се желае " този човек " да бъде свален със мощ от екран и да му се затвори устата ", написа прокурорът.

Може и да има, може и да няма

Няма по какъв начин да се одобри, че е безусловно погрешно, че имунизацията може да докара до гибел, посочва се още в постановлението. Това е по този начин, тъй като по данни на здравното министерство не са правени изследвания дали има връзка сред двете.

В постановлението е обърнато внимание на два случая – 28-годишно момиче от Петрич, умряло след слагане на  " Янсен " и прекаран ковид в Окръжна болница в София и момче на 26 години, лекувано първо в Плевен, а по-късно умряло в " Александровска " болница. За втория проблем прокуратурата показва, че е станало комплициране без да обясни какво тъкмо. За случая с умрялото момиче обаче е записано, че има писмо от болница " Св. Анна " до организацията по медикаментите, в което се подозира " сериозна или непредвидена нежелана реакция от постановената ваксина ". Прокуратурата цитира извод на организация " Медицински контрол " към здравно министерство, че не е открита връзка сред смъртните случаи и имунизацията, само че в това време се базира на писмо на организацията по медикаментите, че " е доказан риск от доста рядко срещан синдром на тромбоцитопения от разрешаващата институция – Европейската организация по медикаментите ".  " С други думи е налице формален източник, който удостоверява, че е допустимо имунизацията да аргументи синдром на тромбоза ", написа прокурорът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР