Софийската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу шестима

...
Софийската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу шестима
Коментари Харесай

Шестима застават пред съда за катастрофата с 10 жертви край Своге

Софийската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт против шестима думи за автобусната злополука, станала край Своге на 25 август 2018 година, при която починаха 20 души, оповестиха от държавното обвиняване.

Пред окръжните магистрати ще застанат водачът на рейса Григор Григоров, както и Бисер Иванов - началник екип и изпълнителен шеф на " Трейс София " ЕАД, техническият началник И. Иванов, началникът на Асфалтовата база в Костинброд С. Трифонов, М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен контрол на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, Стела Попниколова - шеф на дирекция " Управление на планове, финансирани с кредитни вложения " в АПИ.

Материалите по делото са събрани в 277 тома. Сред тях са протоколи от разпити на над 100 очевидци и изводи на 24 движимости лица. Приложени са и голям брой материални доказателства. 104 лица са конституирани в качеството на потърпевши, част от които понастоящем са в чужбина. След привършване на следствието, предявяване на материалите на страните по делото е траяло няколко месеца.

Трагедията стана на 25 август 2018 година, когато обвиненият Григор Григоров превозвал с рейс „ МАН “ членове на пенсионерския клуб в село Световрачене, техни близки и другари, както и други хора. За този ангажимент ръководеното от него сдружение „ М.-5 “ ООД имало подписан контракт за маршрут от с. Световрачене, област София до с. Царевец, община Мездра и назад.

Около 17 ч. рейсът се движел по второразреден път II-16 в региона на Своге с тридесет пасажери. В непосредственост до местността „ Янкулови воденици “ имало завой надясно и сложени пътни знаци за неразрешено придвижване със скорост по-висока от 40 км/ч и заплаха от хлъзгане. Водачът не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от към 53,5 км/ч. Последвали удари с движещите се по същия път товарни коли „ Нисан “ и „ Ситроен “, смяна на посоката, прекосяване през мантинелата и катурване на рейса по стръмния склон.

Пътниците в него са получили голям брой разнообразни по степен увреждания. Двадесет от тях са умряли вследствие на тежки контузии, на другите 10 потърпевши са породени телесни повреди. В хода на следствието на тежкия пътен случай е открито, че рейсът, с който е реализиран транспорт на пасажери не е минал наложителен механически обзор .

Платното за придвижване било покрито с асфалтова настилка, положена при рехабилитацията на пътя по Проект „ България Транзитни пътища V, ЛОТ № 17 “. Дейностите по него били осъществени от Сдружение „ Трейс София “, на съображение договорно съглашение от м. август 2011 година с Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), в качеството на възложител, след извършена процедура и осъщественото оценяване за реализатор на плана.

Имало е подписан и контракт за възлагане на консултантски услуги сред АПИ и сдружението " ПЪТКОНСУЛТ 2000 “ ЕООД за реализиране на строителен контрол на обекта.

По досъдебното произвеждане са осъществени голям брой експертизи за изясняване на повода за злополуката, включително над 30 съдебномедицински. Изготвени са автотехническа и пътностроителна експертизи, съдебнотехнически експертизи на асфалтобетон и на рейса, физико-химическа, съдебнопочеркова и съдебногеодезическа експертизи.

Установено е, че структурата на асфалтовата настилка в региона на тежкия пътен случай не подхожда на стандарта по отношение на коефициента на полируемост - единствено 28%, при условие не по-малко от 50%.

За техническа причина за пораждане на случая се сочи нахлуване на рейса в зона на изострен завой, при мокра асфалтова настилка, с механически несъобразена с радиуса на завоя скорост и доста понижения коефициент на сцепление сред гумите и асфалта, дължащ се на неприятното му качество. В резултат на нормативно несъответстващата конструкция на пътната настилка, коефициентът на сцепление бил мощно занижен, което е в причинно-следствена връзка с възникването на ПТП.

От страна на обвинения Бисер Иванов, в качеството му на началник на плана, не са изпълнени нормативно откритите му отговорности за надзор на строителните работи. Това е довело до нарушение на условията за положително качество на ремонта в съответния сектор.

Обвиняемият С.Трифонов, като шеф на Асфалтова база не е осъществил управление и надзор върху индустриалната активност.

Обвиняемият И.Иванов като механически началник, на който е предоставена активност по ремонта на пътищата по плана, не е извършил отговорностите си по оперативно-стопанско, техническо и административно управление на строителния обект.

Обвиняемата М.Т. като строителен инженер не е изпълнила нормативно откритите си отговорности за строителен контрол на строителните работи.

Обвиняемата Стела Попниколова, в качеството й на шеф на дирекция в Агенция „ Пътна инфраструктура “, не е изпълнила отговорностите си по управление и ръководство на план „ Транзитни пътища V “. Тя не е основала организация по отношение на работата на лицето, осъществяващо надзор върху „ ПЪТКОНСУЛТ 2000 " ЕООД.

Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР