Софийската окръжна прокуратура приключи разследването на тежката катастрофа на АМ

...
Софийската окръжна прокуратура приключи разследването на тежката катастрофа на АМ
Коментари Харесай

Обвиниха шофьорката от АМ Тракия в нарушение на пътните правила

Софийската окръжна прокуратура завърши следствието на тежката злополука на Автомагистрала "Тракия ", при която починаха шестима души, а други 17 пострадаха. Предстои делото да бъде импортирано с обвинителен акт в съда.

Припомняме, случаят стана на 13 април тази година. На Автомагистрала "Тракия " в региона на Вакарел лек автомобил, ръководен от обвинената Цвета Таскова, се сблъска с пътнически рейс и аргументи гибелта 6 души.

В хода на следствието по отношение на Таскова беше повдигнато обвиняване за породена злополука по несъобразителност, в резултат на което е настъпила гибелта на повече от 1 човек. Според закона сходно действие се санкционира слишаване от независимост от 3 до 12 години.

На 24 април обаче подсъдимата беше пусната от ареста под гаранция от 5 000 лв. с претекстовете, че съществува най-малък риск да извърши друго закононарушение, както и че няма заплаха да се укрие.

От събраните досега доказателства е открито, че злополуката е станала към 11,18 часа на 13 април 2018 година в региона на 27-ми километър на Автомагистрала "Тракия " в посока Пловдив - София при следните условия: суха пътна настилка, добра видимост и на прав сектор.

Пътническият рейс се е движил с към 100 км/ч в дясната пътна лента. Автомобилът, каран от Таскова, който се е движил със 120 км/ч, е застигнал рейса и е подхванал маневра за изпреварването му. По време на маневрата обаче Таскова е завила вдясно, при което лекият автомобил с челната си дясна част се е блъснал в лявата странична част на рейса. Заради последвалото превъртане на колата към предната част на рейса, лявата му гума се е спукала и е била блокирана. Шофьорът на рейса е изгубил надзор над возилото, което се е преобърнало в канавка край пътя. При преобръщането част от пасажерите са изхвърчали през десните стъкла на рейса.

Според прокуратурата е нямало да се стигне до злополуката, в случай че Таскова е била осигурила минималната странична отдалеченост при изпреварването на рейса.

Вследствие на това на 30 ноември на подсъдимата е предявено точно обвиняване, че при случая е нарушила разпоредбите за придвижване по пътищата, което е довело до удар сред лекия автомобил и рейса, станал причина за гибелта на шестима пасажери и нанесъл междинни телесни повреди на останалите седемнадесет души.

Предстои делото да бъде импортирано с обвинителен акт в Софийския областен съд.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР