Софийската градска прокураура не постига успех с опита да си

...
Софийската градска прокураура не постига успех с опита да си
Коментари Харесай

Прокуратурата не успя да оспори замяна на имот на Столичната община

Софийската градска прокураура не реализира триумф с опита да си да оспори договорка на Столичната община със подмяна на парцели с претекст, че е оскъдна - изказвания, което прокуратурата обаче не е съумяла да потвърди нито един недостатък на договорката. Това се схваща от решение на Административен съд - София, който не позволява жалбата с претекст, че в договорката няма задоволително нарушавания на зона, с цел да бъде оскъдна, а срокът за възможното и атакуване като незаконосъобразна е изминал.

В средата на януари Софийската прокуратура заяви, че е внесла митинг в административния съд за договорка на Столичната община от 2006 година, с която тя заменя собствен парцел 3 декара на ъгъла на столичните булеварди " България " и " Петко Ю. Тодоров " за различен с размер 374 кв.м, благосъстоятелност на строителната компания НИКМИ. Фирмата има желание да построи 150-метрова постройка на терена, въпреки че съгласно устройствения проект там може да се построи черква, тоалетна или кафене.Настоящият основен проектант на София Здравко Здравков и кметът на града Йорданка Фандъкова нееднократно са заявявали, че не утвърждават капиталовите планове на НИКМИ за парцела. Здравков продължава да не извършва решение на Върховния административен съд да утвърди смяна в устройствения проект за терена, като по този начин ще позволи градежа на небостъргач. Теренът на общината е бил оценен на 4 млн. лв., а този на строителната компания - на 220 хиляди, като НИКМИ е доплатила разликата от 3.8 млн. лв.. Изпълнението на решението е спряно от тогавашния регионален шеф на София Тодор Модев като незаконосъобразно, само че след това той губи делото в Софийски градски съд.

Според прокуротите в договорката са позволени редица нарушавания на закона, заради което тя би трябвало да бъде оповестена за оскъдна. От решението на съда, с което жалбата е отхвърлена, се вижда, че съгласно прокуратурата решението за започване на процедурата за подмяна на терена е взето без категорично позволение на притежателя - Столичната община. Вместо това самодейността била е на 4-ма общински съветници. Освен това разпореждането с парцела не е направено с търг или конкурс, което съгласно прокуратурата също е в нарушаване на Закона за общинската благосъстоятелност.

Ответник по делото е Столичният общински съвет, който изпраща двама юристи, които не вършат доста, с цел да опонират на прокуратурата, само че въпреки всичко е задоволително. Според мнението им настояването на прокуратурата е безпричинно, " защото твърдените в него пороци биха могли да обосноват незаконност, а не претендираната незначителност на Решението ". Адвокатите на общинския съвет молят и за отсъждане на разходи.

Според арбитър Миглена Николова обаче посочените " пороци " в процедурата не са достъчно тежки, с цел да бъде оповестена за оскъдна, а биха били причина да се желае оповестяването й като незаконосъобразна. Срокът за това обаче е изминал от дълго време, като Николова показва и че единствената опция на прокуратурата да нападна договорката е като желае неината незначителност. " В митинга в действителност не се сочи нито един недостатък на акта, който да би могъл да обоснове неговата незначителност ", се споделя още в решението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР