Софийската градска прокуратура (СГП) извършва проверка за евентуално неправомерно използване

...
Софийската градска прокуратура (СГП) извършва проверка за евентуално неправомерно използване
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва дали се подслушват граждани със софтуера „Пегасус“

Софийската градска прокуратура (СГП) прави инспекция за вероятно непозволено потребление на програмен продукт „ Pegasus “ в държавни структури за нерегламентирано подслушване на български жители. Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

В хода на инспекцията прокурор в СГП неотложно е изискал информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската софтуерна компания NSO Group „ Pegasus “, както и осъществявана ли е инспекция на процедурите за потребление и използване на специфични разследващи средства във връзка с съответни жители, включваща същия артикул.

Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други.

В хода на инспекцията ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас програмен продукт „ Pegasus “ и вероятно къде е осъществен той.

За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена, твърдят от прокуратурата.

Скандалът „Пегасус“ избухна в средата на предходната година, когато следи от шпионския програмен продукт бяха открити в телефоните на доста публицисти, политици и деятели по целия свят. Pegasus е водещият артикул на израелската компания за киберразузнаване NSO Group, която е може би най-известната от нововъзникналите шпионски компании.

Технологиите на NSO Group разрешават на клиентите да избират в качеството си на цели съответни телефонни номера и да заразяват обвързваните с тях устройства с Pegasus. Но вместо да се пробва да прихване криптираните данни, излъчени от едно устройство на друго, програмата разрешава на потребителя да управлява самото устройство и да получи достъп до всичко, което се съхранява в него.

Pegasus следи за натисканията на клавишите на инфектираното устройство и всички писмени връзки и търсения, даже и паролите се предават на клиента, както достъпа до микрофона и камерата на телефона, и го трансформира в мобилно шпионско устройство.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР