Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за това

...
Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за това
Коментари Харесай

Българската прокуратура разследва Луганска и Донецка области за убийства на военнопленници и цивилни

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно произвеждане за това дали през 2022 година в Луганска и Донецка области са осъществени убийства по отношение на военнопленници и жители. Това оказва се от отговор на СГП във връзка отправено от Българска телеграфна агенция питане по отношение на информация в годишния отчет на Държавна организация „ Национална сигурност “, че е формирана прокурорска кореспонденция по данни на Агенцията за осъществени закононарушения срещу мира и човечеството на територията на Украйна от членове на съветската частна военна компания „ Вагнер “.

Производството е формирано на 22 август 2023 година във връзка класифицирана информация, постъпила от ДАНС. „ Предмет на следствие е дали през 2022 година в Луганска и Донецка области в Украйна в нарушаване на разпоредбите на интернационалното право за водене на война са осъществени и е заповядано да бъдат осъществени убийства по отношение на военнопленници и по отношение на гражданско население “, оповестяват от прокуратурата, като означават, че информацията се дава след позволение на наблюдаващия прокурор.

Оттам допълват, че формираното досъдебно произвеждане е за закононарушения по член 411, б. „ а “ и член 412, б. „ а “ от Наказателния кодекс, които са в Раздел II, „ Престъпления срещу законите и обичаите за водене на война “ от Глава четиринадесета – „ Престъпления срещу мира и човечеството “.

Повече елементи по следствието не могат да бъдат обявени, защото са под закрилата на Закона за отбрана на класифицираната информация и няма позволение на прокурор, допълват от Софийска градска прокуратура.

Българска телеграфна агенция напомня, че през април 2024 година, в изпратен до медиите доклад, от Министерство на правораздаването припомниха, че страната ни се е включила към украинската Формула за мир. Министерството на правораздаването поддържа т. 7 от формулата, която касае възобновяване на справедливостта. България поддържа интернационалните начинания, които целят решаването на военния спор и въздаването на правдивост, в това число основаването на интернационален арбитражен съд, който да проверява закононарушенията против човечеството и военните закононарушения в Украйна, както и Международния център за гонене на закононарушението експанзия.

Също по този начин в границите на съдействие с Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване (Евроюст) е разисквана опцията за присъединение на България към Международния център за гонене на закононарушението " експанзия " против Украйна (ICPA), както и към взаимните екипи за следствие (JIT), които интензивно събират, проучват данните и проверяват закононарушенията по време на войната в Украйна.

Освен това България се причисли публично към Любляно-Хагската спогодба за интернационално съдействие в следствието и наказателното гонене на геноцид, закононарушения против човечеството, военни закононарушения и други интернационалните закононарушения.

През април 2023 година в Киев тогавашният основен прокурор Иван Гешев подписа с сътрудника си от Украйна меморандум за съгласие и съдействие сред Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна. Страните се споразумяха за интензивно съдействие при следствие на закононарушения, свързани с съветската експанзия в Украйна, по-специално закононарушения против човечеството, военни закононарушения, закононарушения от експанзия и геноцид. Акцент в диалозите сред основните прокурори на България и Украйна беше подложен върху нуждата от построяването на трайни механизми за партньорство сред институциите. Иван Гешев и Андрий Костин разискаха и основаването на взаимни екипи за следствие на военни закононарушения.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР