Софийската градска прокуратура (СГП) , че е повдигнала обвинение за

...
Софийската градска прокуратура (СГП) , че е повдигнала обвинение за
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини бивш данъчен за чувалите с 50 милиона от магистрала "Хемус"

Софийската градска прокуратура (СГП), че е повдигнала обвиняване за пране на пари на 42-годишния Б.К., индивидът, изпрал 53 млн. лв. от предплатените заплащания на страната за построяването на автомагистрала " Хемус ". Според " 24 часа ", това е Борислав Колев - някогашен данъчен, който сега се подвизава като първокласен арбитър по минифутбол. Той е арестуван за 72 часа, а СГП ще внесе в съда искане за непрекъсната мярка " задържане под стража ", излиза наяве от известието на прокуратурата.
Лидер на верига за изтегляне на милиони
Според прокуратурата от събраните по делото до този миг доказателства се открива, че Колев е взел участие в основаването на мрежа от компании, като набирал и стимулирал разнообразни лица да станат фиктивни шефове на тези компании, по сметките на които били преведени част от парите, предопределени за лот 5 от автомагистрала " Хемус ". После Колев персонално придружавал фиктивните шефове до банков клон, откъдето те изтегляли парите кеш и ги давали на Колев. Това се повторило 52 пъти за година и три месеца - от юни 2020 година до септември 2021 година, излиза наяве от прессъобщението на прокуратурата.

Досъдебното произвеждане е формирано в изискванията на необходимост на 3 ноември 2021 година и се води от Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) под управлението и надзора на СГП, разгласи прокуратурата.
Задържан за повторно
Парадоксалното е, че Борислав Колев към този момент е бил задържан от Министерство на вътрешните работи при започване на ноември, когато за първи път Министерство на вътрешните работи публично разгласи, че градежът на автомагистрала " Хемус " е употребен за предплатено погашение на десетки милиони левове, които в последна сметка са стигнали до сметки на " кухи компании ", от които незабавно са изтеглени и отнесени в сакове и чували.
Реклама
на 5 ноември, извършена дружно с шефовете на службите, бяха огласени обстоятелства от следствие за предплатеното разплащане на десетки милиони левове за " Хемус ". Стана известно също по този начин, че има арестувани, измежду които мажоритарният акционер в сдружението " Водно строителство - Благоевград " и шеф на компанията " Грома холд " Виктор Велев. Тогава беше разказана цялата проследена скица, при която към 60 млн. лева минават през компании бушони и стигат до кухи компании, регистрирани на малоимотни жители. Всички тези пари са теглени още в същия ден на тяхното постъпване на части от по 1 млн. лева, без предварителна поръчка, в чували и сакове. " Установени са длъжностните лица, които са направили тези разплащания в брой, както и лицата, които са взели парите в сакове и са ги отнесли ", сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Той изясни, че цялата сума стига до едно лице, което не беше посочено поради продължаващите следствени дейности. Впоследствие изявления на проверяващия уебсайт bird.bg разкриха, част от компаниите и подставените лица в схемата.

Сега оказва се, че тогава и Колев е бил арестуван от Министерство на вътрешните работи за 24 часа, само че след това е бил пуснат, тъй като прокуратурата е решила, че няма съображение да изиска задържането му. Същественият факт е, че братът на Колев е чиновник на " Грома холд " - която. По информация на " Свободна Европа " арестуваният във вторник мъж е брат на чиновник в " Грома холд ". Борислав Колев има брат близнак, който също е футболен арбитър.

Сега, месец по-късно, при същите доказателства прокуратурата реши, че има съображение за задържането му, разяснява пред " Капитал " министър Бойко Рашков.
Бойко Рашков: Прокуратурата се движи с темпове на костенурка " Преди месец повдигнахме въпроса за " Хемус ", внесохме материалите в прокуратурата, откакто направихме инспекции в разнообразни строителни компании, сякаш ангажирани със строителството на автомагистралата. Тогава с полицейска мярка бяха арестувани голям брой лица, единият от които е този същият. Но прокуратурата, вместо да прочете материалите и да вземе виновни процесуални решения, тя се постара да омаловажи работата на Министерство на вътрешните работи и изобщо следствието на " Хемус ". След като й разяснихме доказателствата, които съществуваха към оня миг, само че те не си бяха дали труда да прочетат и осмислят, през днешния ден те към този момент взеха решение, че има съображение за задържане и при същите доказателства постановиха 72-часово задържане с оглед внасяне на искане за непрекъсната мярка. Ако прокуратурата продължава да работи с такива костенурчи темпове, резултатът ще е следствието да не завърши в предстоящите от публично съкратени периоди. Трябва да знаем къде са отишли тези десетки милиони, които са минали в кухи компании и са отишли в незнайна посока. Това са пари от държавния бюджет, а прокуратурата си стои умерено и чака коледни празници. " Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автори Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР