Софийската градска прокуратура се самосезира по информация в медиите (и

...
Софийската градска прокуратура се самосезира по информация в медиите (и
Коментари Харесай

Прокуратурата се семосезира за нарушения на закона при изграждането на „Турски поток“ през България


Софийската градска прокуратура се самосезира по информация в медиите (и най-много на ) за нарушавания при построяването на газопровода „ Турски поток “ през България.

Нарушенията са свързани с: избора на реализатор и ускореното създаване на газопровода през България, нерегламентирано договаряне сред подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за публичните поръчки и разискването на неразрешени от закона схеми, като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана. Наблюдаващият прокурор е определен на правилото на инцидентния асортимент, написа в известието на държавното обвиняване.

„ Турски поток “ свързва Русия с европейския бряг на Турция по дъното на Черно море. Първата тръба доставя непосредствено гориво до Турция, а втората е предопределена за страни от Европа и Западните Балкани. От края на април 2022 година България към този момент не внася газ непосредствено от Русия, само че преносът на синьото гориво през нашата страна по „ Турски поток “ продължава с всички сили, което кара унгарският президент да се изявява като пръв путинист.

Поръчката за построяването на „ Турски поток “ през България беше оповестена в последните дни на 2018 година, напомня БНР.

През април 2019 година възложителят „ Булгартрансгаз “ класира преди всичко в търга саудитският консорциум „ Аркад “, който предложи най-ниска цена. Вместо да подписа контракт с него, държавната компания реши да го в профил и да избере втория претендент с по-скъпата оферта. В края на краищата точно „ Аркад “ построи тръбопровода, само че не по своята по-ниска цена.

Преди няколко дни от Антикорупционния фонд попитаха (подкрепени с данни): „ кой и по какъв начин се е договарял скрито и в нарушаване на закона с кандидат-изпълнители на плана “Турски поток ” (упорито именуван и представян като „ Балкански поток “ от някогашния министър председател Бойко Борисов и министрите му) през 2019 година? “

От АКФ настояват, че е имало загадка среща, на която „ българската, съветската и арабската страна “ са обсъждали съответна поредност от дейности и времева рамка за осъществяването им за бързо да се бъде издигнат „ Турски поток “ през България за Европа. Тя се е провела на 1 юли 2019 година в Истанбул и е открита в отворената от хакери поща на съветския политик Александър Бабаков, глобен няколко пъти от 2014 година насам поради съветската инвазия в Украйна.

Антикорупционният фонд припомня, че Александър Бабаков е съветски политик и участник в няколко корупционни абсурда, един от които – разкритият от “Ню Йорк таймс ” опит за подкупване на български зам.-министър на енергетиката през 2013 година, е обвързван с тогавашния план “Южен поток ”.

На тайната намира се разисква непосредствено уреждане сред двама от участниците: “Аркад ” и различен участник – ТМК-Бонатти-Щрайхер. Обсъжда се и финансиране от “Газпром ” (представено по-късно от „ Булгартрансгаз “ като стопански преференциално решение, а не като предварителна договорка).

Особено скандално е разискването на неразрешени от закона схеми – наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана (Аркад), което е напълно неразрешено от българския Закон за публичните поръчки (всички подизпълнители би трябвало да се афишират предварително).

Големият въпрос: каква е същинската сделка на върха за този план сред тогавашния министър председател Бойко Борисов и съветския президент Путин, в чието осъществяване се вършат сходни секрети сделки, остава в цялостна мощ, питат от АКФ.

Защото, най-просто казано, през 2019 година на среща в Истанбул „ българската, съветската и арабската страна “ са се договаряли по какъв начин бързо да се построи газопроводът през България (за да се заобиколи Украйна), освен това в нарушаване на българския закон. Ред е на прокуратурата.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР