Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да

...
Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да
Коментари Харесай

Защо искат имунитета на Радостин Василев?

Софийската градска прокуратура предложи на основния прокурор Иван Гешев да изиска от Народното събрание да снеме имунитета на депутата от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " Радостин Василев. Според обвиняването са събрани доказателства, че на 13 юни 2022 година Василев е направил опит да принуди народния представител от 47-ото Народно заседание Христинка Иванова да напусне парламентарната група на " ИТН ".

Радостин Василев дефинира акта на прокуратурата като опит за заплашване.



Случай със запис на телефонен диалог сред Радостин Василев и депутата Христина Иванова преглежда прокуратурата. Той беше публикуван през юни предходната година, откакто Слави Трифонов отдръпна министрите си от кабинета " Петков ". В знак на противоречие парламентарната група на Има Такъв Народ напуснаха депутати, отпред с Радостин Василев. Записът беше пуснат от Тошко Йорданов като образец, че Василев - тогава министър на спорта, се пробва да отдели още депутати в опит да обезпечи поддръжка за държавното управление на Кирил Петков.

Ето записа от 13.06.2022г.:

- Слушай ме, Христинче, ще стане доста огромен... слушай ме, аз не съм изменник, върша го да твое положително. Не ме предавай и ти. Никой, който ти дава обещание, единствено аз съм ти заречен.

-Никой нищо не ми е обещавал и на никой нищо не съм взимала и ти доста добре го знаеш. Аз мога да си отида и на село, както се споделя, въобще не ми е проблем.

- Никакво село, пристигам да те взема от вас.

- Не, не, не.

- Защо?

- Няма да отида на никое място.

- Тогава си подай молбата, че напускаш Народното събрание, щото аз ще ти пратя хора и ще ти създадат молбата, както написа по книгите

- Къде би трябвало да я подам тази молба?

- Ще ти кажа къде да я подадеш.

Днес Радостин Василев дефинира акцията на прокуратурата като опит да бъде политически сплашен. Според него, тъй като е най-яркият бранител на следствието на основния прокурор.



" Искам да сте сигурни, че аз нямам никакви терзания. Това е някаква стъкмистика сега на прокуратурата. Опитите са да бъда сплашен или да бъде ударена Политическа партия. Това няма да се случи. Истината е, че Иван Гешев е извънредно подвластен от задкулисието и част от мафията. Моята активност като министър и депутат, а и сега давам отговор за механизма за следствие на основния прокурор ги изкарва отвън равновесие. Нищо няма да стане от това нещо. Това са сега политически опити да бъда натискан и прокурора се трансформира в политик ", сподели Василев.

Главният прокурор занапред ще реши дали ще изиска събаряне на имунитета на Радостин Василев в понеделник.

" Ами то, аз в последните 3 години, кой не е споделил остри думи по мой адрес. Заплашват ме олигарси, мутри, публицисти. Г-н Василев би трябвало да се подреди на опашката, доста е дълга опашката от почитатели. Това демонстрира липса на чувство за държавност да решаваш персоналните си проблеми с офанзиви против институциите. За страдание това демонстрира до каква степен сме се докарали и какво е равнището на тези хора, които би трябвало да водят страната, което е тъжно за българските жители и за страната ни ", сподели Гешев.

Радостин Василев съобщи, че в случай че формалното искане на основния прокурор стигне до Народното събрание, ще се откаже самичък от имунитета си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР