Софийската градска прокуратура поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и

...
Софийската градска прокуратура поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и
Коментари Харесай

Имунитетът на Борисов: нов епизод в прокурорско-политическата сага

Софийската градска прокуратура изиска имунитета на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, който сега е народен представител, стана ясно от известие, оповестено във вторник вечер на страницата на държавното обвиняване.Предложението е направено по отношение на досъдебно произвеждане, известно в медиите като " Барселонагейт ". По него, съгласно обвиняването са събрани доказателства за осъществено закононарушение по член 253 Наказателен кодекс от народния представител Борисов. Текстът от Наказателния кодекс е за пране на пари.

Софийската градска прокуратура изиска имунитета на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, който сега е народен представител, стана ясно от известие, оповестено във вторник вечер на страницата на държавното обвиняване.

Предложението е направено по отношение на досъдебно произвеждане, известно в медиите като " Барселонагейт ". По него, съгласно обвиняването са събрани доказателства за осъществено закононарушение по член 253 Наказателен кодекс от народния представител Борисов. Текстът от Наказателния кодекс е за пране на пари.

Само преди ден на разпит в прокуратурата беше извикан близкият до ГЕРБ предприемач Александър Сталийски. Още през 2009-та година тогавашният водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев разгласи, че към Борисов има кръг от " котараци " и назова точно Сталийски като централна фигура в него.

Изглежда че имунитетът на Борисов е единствено част от цялостната активизация на прокуратурата. Досега на разпит бяха викани също водачите на Политическа партия, обвиняването стартира да ревизира дали някой не е заплашвал някогашният народен представител от Политическа партия Радостин Василев, а изненадващо беше обновено и делото против близкия до Борисов някогашен началник на ловното стопанство " Паламара " край Шумен - Бейзат Яхя.
Реклама
Всичко това се случва на фона на " замразените " договаряния за кабинет сред ГЕРБ и ПП-ДБ, които анонсираха курс към правосъдна промяна. И несъмнено, протичащото може да промени политическата обстановка.

Според известието на държавното обвиняване от вторник от доказателствата, събрани в хода на досъдебното произвеждане, може да се стигне до извода, че някогашният министър-председател е дал на трети лица, средства за закупуването и наемането на недвижими парцели в чужбина, които обаче са били добити вследствие на осъществено закононарушение.
Какво е " Барселонагейт "
, в което се ревизира скица за пране на пари, свързвани с някогашния министър председател Бойко Борисов.

Съмненията за връзка на Борисов с така наречен къща в Барселона., когато бяха предизвикани от тайните записи на диалози сред двете някогашни съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния юрист Момчил Мондешки. В тях се чуваше някогашната председателка на Софийския градски съд да споделя, че Борисов е купил къща на жена, към която имал " позитивно отношение ".
Реклама
През февруари 2020 година, че локалните управляващи проверяват хипотетична връзка на Борисов с пране на пари по този случай. След това българската прокуратура също стартира следствие, което към момента е висящо. За последно Гешев сподели в края на януари, че то би трябвало да завърши до " месец, месец и нещо ".

Развитието от последните месеци

Когато ГЕРБ желаеха оставката на Гешев, а във Висш съдебен съвет беше обещано началото на процедура по отстраняването му, основният прокурор се закани да " измете политическия отпадък ". От изказването му тогава стана ясно, че Гешев получава информация по делото от " собствен съученик " - прокурор, който му рапортува неофициално.

Преди две седмици основният прокурор заяви, че в негово неявяване заместващият го на поста Борислав Сарафов е оказвал напън за прекратяването на делото. А преди дни стана ясно, че още веднъж в отсъствието на Гешев, е прекъснато друго следствие, обвързвано с Борисов - това за пачките и кюлчетата от премиерската спалня в Бояна. След инспекция от Софийската апелативна прокуратура при започване на тази седмица то беше обновено.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР