Софийската градска прокуратура още работи по разследването, образувано по сигнала,

...
Софийската градска прокуратура още работи по разследването, образувано по сигнала,
Коментари Харесай

Хрътки: Прокурори разследват Иван Гешев по сигнал на Борислав Сарафов

Софийската градска прокуратура още работи по следствието, формирано по сигнала, подаден на 16 май от Борислав Сарафов против Иван Гешев, до момента в който вторият беше към момента основен прокурор, а първият – негов заместител и шеф на националното разследване. В момента Сарафов е и.ф. основен прокурор, а уволненият от прокуратурата Гешев се вихри на политическата сцена. Разследването се води по три текста от Наказателния кодекс, защото в сигнала се сочат три закононарушения.

Досъдебното произвеждане по сигнала на Сарафов е формирано на 5 юни, споделиха за „ Сега “ от прокуратурата. Самият той е дал показания по него. От електронното деловодство на прокуратурата се вижда, че делото към този момент е за решение при прокурор. Т.е. следва да стане ясно дали Гешев ще бъде измамен под отговорност и пратен на съд, или следствието ще бъде прекъснато.

Какво написа в сигнала

Сигналът на Сарафов е разграничен на три точки. В първата той споделя по какъв начин на 15 май сутринта в 9 ч. (час преди изказването на Гешев, по време на което той демонстративно скъса оставката си и разгласи война на Бойко Борисов) е бил поканен на оперативка в кабинета на Гешев в Съдебната палата. Били поканени и останалите четирима заместници на основния прокурор, както и висшите прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и софийският градски прокурор Илиана Кирилова.

Когато всички влезнали в кабинета, Гешев повикал началничката на кабинета си и ѝ наредил да си вземе телефона. След това Гешев споделил на събралите се, че ще пусне запис, който персонално е правил в неделя, 14 май, и в който са забъркани политици, магистрати и членове на Висшия правосъден съвет.

Главният прокурор споделил още, че в неделя е бил посетен в дома си от Йордан Стоев (един от членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които желаеха уволнението на Гешев на 12 май) и е записал диалога си с него. „ След това встъпление и след уточнението, че самичък е направил над 150 сходни записа на диалозите си с политици, магистрати и членове на Висш съдебен съвет, господин Гешев пусна записа от телефона си “, споделя Сарафов в сигнала си до прокуратурата.

Зам. основният прокурор изяснява, че в действителност е почнал запис, на който се чува Стоев. На Сарафов му станало срамно и обидно и след не повече от 3-4 минути споделил, че не желае да взе участие в подобен вулгарен фарс и напуснал кабинета на началника си.

В сигнала си Сарафов твърди, че с изключение на, че е нарушил Конституцията, записвайки Стоев без негово познание, Гешев е направил и закононарушение по член 339а от Наказателен кодекс, употребявайки „ особено техническо средство за мълчешком събиране на информация “.

Втората точка от сигнала е отдадена на Регентската къща – станцията на Министерски съвет в Боровец, в която от октомври 2021 година се стопанисва от основния прокурор. Сарафов твърди, че Гешев се е нанесъл във вилата и я употребява за персоналните си потребности, а чиновниците, които са на щат към базата, са превърнати в персоналната му прислуга. Според Сарафов с изключение на морално неприемливо и уронващо престижа на правосъдната власт “, това е и закононарушение по работа, защото Гешев надвишава властта и правата си и употребява служебното си състояние, с цел да се облагодетелства.

На трето място Сарафов се стопира на проблема „ Барселонагейт “. По време на изказването си на 15 май Гешев описа по какъв начин наблюдаващият прокурор по делото се обръща към него с „ Иван “ и по какъв начин му е споделил, че до него достигнала информация, че Сарафов е наредил следствието, обвързвано с Бойко Борисов, да бъде прекъснато до 12 май.

Гешев обаче не уточни кой му е споделил това и даде да се разбере, че информацията му е доста опосредствана – някой, споделил на различен, той на трети и така нататък Сарафов дефинира това обвиняване като „ безусловно несериозно “. А в сигнала си написа, че Гешев е направил обществено самопризнание, че се намесва по делото непозволено и по този начин прави закононарушение против правораздаването.

Инфо: narod.bg

Тагове: Сийка Милева Иван Гешев Барселонагейт Борислав Сарафов бойко борисов ВСС прокуратура прокурори и.ф. основен прокурор главен прокурор
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР