Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу

...
Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата прати на съд Мирослав Боршош

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт против някогашния шеф на НДК Мирослав Боршош за непозволено консумиране на средства, свързани с Българското европредседателство, съобщи БНР.

Боршош, като изпълнителен шеф (длъжностно лице), е упрекнат в това, че е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лева да бъдат разходвани за възнаграждение на разноски, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. С решение на Министерския съвет от 03.08.2017 година е повишен капиталът на Националния замък на културата със 17 млн. лева, като средствата са били с целево предопределение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на главната постройка на НДК за потребностите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

В интервала 16.01.2015 година - 24.01.2017 година са подписани контракти с адвокатски сдружения при съществуване на назначени двама юрисконсулти, за разработване на уеб уебсайт и правене на механически паспорти, при действителен уебсайт на НДК и направени два механически паспорта на постройката. Така е осъществена умишлена занемареност в изключително огромни размери и вредите за НДК са близо 390 хиляди лева, добавя бТВ.

Разследването е открило, че Боршош е отправил искане до Министерски съвет на НДК да бъдат предоставени коли за служебни цели, само че още преди да се вземе решението, той е сключил лизингов контракт за „ Лексус ” на стойност 14 199 лева
Министерски съвет въпреки всичко почело настояването му и дал за краткотрайно потребление кола модел „ Пежо 607 ”. Въпреки това Боршош не е прекъснал контракта с „ Лексус ”, като дори го е възобновил на идната година, още веднъж за 14 199 лева В същото време НДК е разполагало с лек автомобил „ Ситроен С4 “ и с микробус “ Хюндай “. За интервала 24.11.2014 година – 23.12.2015 година Боршош умишлено е сключил 15 неизгодни покупко-продажби, от които за НДК са настъпили обилни вреди в размер на 86 740 лева

Обвинен е и за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай. На 01.11.2016 година присвоил непознати пари в размер на 3 971 999,52 лева, благосъстоятелност на НДК, поверени му да ги ръководи.

Другото длъжностно лице – ръководител на съвета на шефовете, е упрекнат за насила при реализиране на социална поръчка за Европредседателството. Той е принудил трима чиновници на НДК - членове на комисията за поръчката, да занижат оценката по индикатора „ Техническо предложение “ на един от участниците в процедурата и да завишат оценката по същия индикатор на различен участник в процедурата, като е използвал за това заплашване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР