Софийската градска прокуратура е уведомена около 10 ч днес за

...
Софийската градска прокуратура е уведомена около 10 ч днес за
Коментари Харесай

Обвиняват в Борисов в изнудване. Делото - в Съдебната палата, а не в Люксембург

Софийската градска прокуратура е известена към 10 ч през днешния ден за дейностите на Министерство на вътрешните работи. Това споделиха наши източници.

По-точно - изпратен е факс в 10:02 ч. Вече се чака повече от 2 часа оттова да дефинират наблюдаващ прокурор.

Работното обвиняване е по член 213а от Наказателен кодекс - за изнудване. А действията били от " интервала от 2014 – декември 2019 година " Това съответствува с интервала, след който изчезна Васил Божков.

Това известие влиза в колизия с информациите, че Борисов е разследван от Европейската прокуратура.

Ето и известието, което пристигна от СГП:

" Днес, 18.03.2022 година в Софийска градска прокуратура постъпи по факс съобщение от проверяващ служител на реда от Главна дирекция „ Национална полиция “, че на 17.03.2022 година е формирано досъдебно произвеждане по реда на член 212, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс – с първо деяние по следствието разпит на очевидец и последвали претърсвания и изземвания. Досъдебното произвеждане е формирано за закононарушение по член 213а, алинея 3, т. 2 и т. 5 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, осъществено в интервала от 2014 – декември 2019 година СГП е известена и за задържане по реда на ЗМВР (за период до 24 часа) на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Уведомяването за формирано досъдебно произвеждане от Министерство на вътрешните работи, както и посочената в него правна подготовка, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе публикуваното в началото от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи известие.

До сегашния миг делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура. "

По-рано в, че до 9:00 нямали нищо за дейностите на Министерство на вътрешните работи. По закон - при дейности в изискванията на необходимост, служителите на реда са длъжни до 24 часа да предадат протоколите на прокурор.

Така обаче се удостоверяват версиите, че се касае за следствие, подето след сигнали от Васил Божков за изнудване. В него посочени бяха точно Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова и Менда Стоянова. Първите трима от нощес са с мярка задържане до 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи.

От СГП показват, че производството изключва компетентността на европейската прокуратура, което опонира на известията от Министерство на вътрешните работи, че акцията се прави взаимно с европейския орган.

Днес от Европрокуратурата за следващ път дадоха отговор уклончиво на питане на Клуб Z за вероятно тяхно присъединяване. А точно - че от Европейската прокуратура към този момент нямат коментар. Ако имат какво да кажат, ще го създадат " самодейно ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР