Софийската градска прокуратура е разпоредила да бъде извършена проверка на

...
Софийската градска прокуратура е разпоредила да бъде извършена проверка на
Коментари Харесай

Прокуратурата се събуди за хакерската атака срещу пощите

Софийската градска прокуратура е разпоредила да бъде осъществена инспекция на хакерската офанзива против Български пощи , оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване. Изискана е информация от ДАНС, ГДБОП, Групово дело Национална полиция и Столична дирекция на вътрешните работи.

Наскоро пред Сега от Министерство на вътрешните работи потвърдиха, че се работи по случая с киберпрестъплението и е формирано досъдебно произвеждане. Също по този начин прокуратурата е изискала от Български пощи информация какъв е редът за погашение на пенсии след настъпилия срив в осведомителната система. " Колегите, както всеки различен път ще си свършат работата. Ако е належащо ще разпитат съответните министри, длъжностни лица от Български пощи, разяснява основният прокурор Иван Гешев пред публицисти.

Държавното обвиняване за първи път дава знак, че работи по хакерската офанзива, макар че измина цялостен месец, откогато вирус срути системите на държавната институция. Припомняме, че за офанзива беше обявено за пръв път на 18 април, макар че вирусът е задействан два дни по-рано. В резултат на пробива за малко беше блокирано изплащането на пенсии, великденски добавки за пенсионерите и обществени помощи. Наложи се още да се доставят единствено колета без натрапен платеж, а изпращането стана невероятно.

Твърди се, че заразяването на Български пощи с така наречен криптовирус е станало посредством фишинг имейл от привиден частен правосъден реализатор. Служителят в началото е изтеглил " троянския кон ", който след това е конфигурирал зловредния код.

Проникването се е случило на 4 април през сървъри, които се намират в централния информативен център на пощите в София. После хакерите са конфигурирали спомагателни принадлежности, които да спомогнат за по-бързото разпространяване на вируса по веригата. Преди да пристъпят към активирането му, даже са съумели да го тестват.

До момента софтуерните специалисти, които дават отговор за сигурността на държавните мрежи, само спекулират за произхода на вируса. Васил Величков, който е съветникът по IT въпроси на вицепремиера по ефикасното ръководство Калина Константинова, разяснява пред публицисти, че зловредният код е пуснат от чужбина.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР