Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по прословутия казус със

...
Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по прословутия казус със
Коментари Харесай

Делото за кюлчетата и пачките в чекмеджето е прекратено

Софийската градска прокуратура е прекратила следствието по прословутия проблем със фотосите на кюлчета и пачки в чекмеджето на спалнята на Бойко Борисов в държавната резиденция в „ Бояна “. Това оповестява „ Биволъ “, като цитира прокурорското разпореждане от 10 май т.г. и пуска клише на 4 от 33-те му страници. От тях не излиза наяве с какви претекстове се е произнесъл наблюдаващият прокурор. „ Биволъ “ не посочва името му. Вестник „ Сега “ опита да удостовери информацията през прокуратурата, само че оттова не дават отговор.

Главният прокурор Иван Гешев обаче удостоверява пред „ 24 часа “, че следствието е прекъснато. Той няколко пъти акцентира, че има цялостно доверие на наблюдаващия прокурор, който е прекратил делото.

„ Напълно имам вяра в интегритета на този прокурор и на всички прокурори от Софийска градска прокуратура “, натъртва Гешев. Колеги му споделили, че на 10 май /когато той към момента е на посещаване в САЩ/ в действителност има разпореждане за преустановяване на производството. „ Няма законово обвързване основният прокурор прокурор да бъде уведомяван “, акцентира още Гешев.

10 май е ден преди претендентът за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел да разгласи, че първата работа на нейния правосъден министър ще е да изиска уволнението на Гешев. След това се завъртя рулетката с настояванията за уволняване на Гешев на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, а той стартира да изяснява по какъв начин от името на Борисов му е предлагано да се отдръпна от поста.

Габриел постави оставката на Гешев на масата за договаряния
Заявката на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, че слага като приоритет оставката на основния прокурор Иван Гешев, набра стремглаво поддръжка в Народното събрание.
СЕГА11 Май 2023
Градският прокурор Илиана Кирилова също удостовери пред Българска телеграфна агенция за прекратяването на производството. Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма по какъв начин да се откри дали тези банкноти и кюлчета на фотосите са същински, или са единствено макети, даже да съответстват като номера със съществуващи, разясняват от прокуратурата. И напомнят, че по делото са били направени редица интернационалните поръчки и запитвания дали такива банкноти, с такива серийни номера съществуват.

С прекратяването на делото наблюдаващият прокурор е постановил и „ да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата) два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят „ слонова кост “.

Ако се съди от информация от този март, наблюдаващ прокурор е Ивайло Петров, който не е определен на инцидентен принцип, както изисква законът.

В изтеклите елементи от постановлението са разказани „ общо седем фотоси, на които се вижда стая, обзаведена като спалня – с легло и нощно шкафче, върху което е подложен предмет, наподобяващ револвер, и легло, върху което лежи мъж, който наподобява на Бойко Борисов “.

Преписката под номер 10019/20 година на СГП е формирана на 16 юни 2020 година след самосезиране по информация в медиите. Първоначално за наблюдаващ прокурор на инцидентен принцип е избрана Боряна Бецова, само че при започване на юли са назначени още двама прокурори, този път без инцидентен асортимент – Вихра Попхристова и Ивайло Петров. И двамата са били командировани малко преди този момент от по-ниско равнище – Софийската районна прокуратура (СРП). С разпореждане от 29 юли 2020 година тримата прокурори образуват досъдебно произвеждане, което се води за нелегално потребление на специфични механически средства и за потреблението на фотосите, с цел да заблудят орган на правосъдната власт, т.е. закононарушение срещу правораздаването. Точно образуването на делото по тези „ екзотични “ текстове от Наказателен кодекс, а не за някакво корупционно действие, да вземем за пример за корупция, евентуално в този момент води и до прекратяването на делото.

На 6 октомври 2020 година Борисов е разпитан по делото от прокурорите Петров и Попхристова. В хода на следствието от екипа наблюдаващи прокурори остава само Ивайло Петров, защото Попхристова е върната назад в СРП, а Бецова е командирована на по-високо равнище – в Софийската апелативна прокуратура.

Експертизи откриха, че част от банкнотите от фотосите са същински. Не стана ясно дали прокуратурата въобще откри кой е снимал – т.е. кой се крие зад митичната фигура на Мата Хари, която съгласно Борисов го е снимала.

Част от банкнотите от чекмеджето на фотосите с Борисов са същински

Истински са най-малко част от банкнотите от прословутото чекмедже с пачките и кюлчетата от фотосите с някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Това се схваща от разпореждане на Софийската градска прокуратура, представено от Антикорупционния фонд (АКФ).

Постановлението за преустановяване е изпратено и до Върховната касационна прокуратура, се вижда още от документа. То би могло да бъде ревизирано от Софийската апелативна прокуратура.

Въпреки прекратяването на това произвеждане, директно обвързвано с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, в прокуратурата остава да виси делото „ Барселонагейт “. Държавното обвиняване отхвърля да го държи на трупчета и изяснява, че по него има да се превеждат доста материали, постъпили от чужбина, а следва да се назначават и счетоводни експертизи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР