Софийската фирма М2 ПРОМ на Мирослав Константинов и Димитър Димов

...
Софийската фирма М2 ПРОМ на Мирослав Константинов и Димитър Димов
Коментари Харесай

Френски купувач за българска компания за луксозни мебели

Софийската компания " М2 ПРОМ " на Мирослав Константинов и Димитър Димов подрежда с първокласни мебели бутици на международни марки Българското сдружение беше купено от френската група Lindera за 2.74 млн. евро Фондът за дялови вложения на ББР направи първата си продажба
Каква е българската диря в бутиците на Dior и Swatch, хотелите на Accor, магазините на международния водач в търговията на дребно Lagardère? Какво свързва летище " Шарл дьо Гол " и музея на Ив Сен Лоран в Париж? Какво е общото сред Airbus, Christofle и бижутерийните магазини Van Cleef & Arpels? Отговорът на всички тези въпроси е: мебелитe, с които са обзаведени обектите на тези компании и които са направени от софийската компания " М2 ПРОМ ".
Бутик Mariage Frères на летище " Шарл дьо Гол " - Париж, обзаведен от М2 ПРОМ Източник: М2 ПРОМ
В края на юли българското сдружение беше купено от френската мебелна група Lindera. Сделката е за 2.74 млн. евро, заяви за " Капитал " Мирослав Константинов - един от основателите на " М2 ПРОМ ".
Френската договорка
Българската компания е учредена през декември 2014 година от Мирослав Константинов и Димитър Димов. От 2020 година 34% дял в " М2 ПРОМ " има и Фондът за финансови вложения на държавната Българска банка за развиване. За 2021 година софийската компания регистрира 6.777 млн. лева доходи от продажби.
Реклама
Новият притежател - Lindera, има във Франция четири заводи за мебели, една за климатични съоръжения и една за строителни действия. Седемдесет % от акциите на групата, която регистрира 70 млн. евро годишен оборот, са владеене на капиталови фондове.

Документацията по договорката е направена от адвокатското сдружение " Токушев и съдружници ". Lindera купува 100% от " М2 ПРОМ ". Двамата създатели на българската компания остават като изпълнителни шефове на сдружението, стават акционери в Lindera (но не оповестяват с какъв дял) и членове на борда на шефовете на френската група.

Фондът на ББР прави първа продажба на инвестиция, като в тази ситуация с " М2 ПРОМ " е спечелил 1 млн. лева, пресмятат от мениджмънта на банката. Двамата създатели в кеш получават по-малко, само че взимат акции и залагат на предстоящ напредък на групата.
Maquillage за Lagardère на летище " Шарл дьо Гол " - Париж, обзаведен от М2 ПРОМ Източник: М2 ПРОМ Създателите франкофони
Собствениците на " М2 ПРОМ " - Мирослав Константинов и Димитър Димов - са другари от деца, франкофони, които преди учредяването на компанията натрупат контакти и опит в разнообразни компании.
Реклама
Димитър Димов е ученик на Френската гимназия в София и приключва " Управление на капитали " в Гренобъл. Работил е в банка LCL във Франция, а след завръщането си в България - в БНП Париба, Уникредит Булбанк и в фамилната компания, профилирана в построяването на сградни съоръжения.

Мирослав Константинов приключва " Международна търговия " във Франция. След дипломирането си стартира работа в Париж в комерсиалната верига за алкохолни питиета Nicolas. На 29 години става общоприет шеф на съветския офис на френската компания в Москва. През 2008 година стартира работа в Nespresso и четири години дава отговор за обзавеждането на комерсиалните обекти във Франция. Следва ново работно място, обвързвано отново с първокласно обзавеждане - този път на поредност от бутици на Gucci във Франция, Холандия, Белгия и Монако. Близо две години е чиновник на френската компания за образната връзка - Megamark, за която търси аутсорсинг сътрудници за разработване на рекламни печатни материали, табели, екрани и други
Обект на групата JJA в " Гонес " - Париж, обзаведен от М2 ПРОМ Източник: М2 ПРОМ Фактура номер 1
През 2014 година от Megamark поискали от Константинов да откри за 48 часа оферта за разработване на железни табели за летище " Шарл дьо Гол " в Париж. Досието на поръчката е 76 страници, а цената й към 20 хиляди евро. Следва първичен отвод поради късия период, в който условията би трябвало да бъдат преведени, да се откри реализатор, да се направи остойностяване. Мирослав Константинов загатнал на своя другар Димитър Димов невъзможната задача, пред която е изправен, след което Димов съумява да откри подобаваща компания в търсения период.

Почти по същото време Константинов получава искане за намиране на оферта за направа на мебели за възобновяване на заведения от веригата Buffalo Grill във Франция, която има над 330 ресторанта и годишен оборот от към 550 млн. евро. Условието било французите да поддържат връзка не с подизпълнители, а непосредствено с Константинов. Той намира реализатор и на последвалия търг българската оферта печели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР