Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Спас Василев, добил

...
Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Спас Василев, добил
Коментари Харесай

Съдят Спас от Кочериново за измама със самолетни билети

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт против Спас Василев, добил популярност в обществените мрежи с името " Александър Николов ", за осъществена от него машинация с предмет самолетни билети.

По случая е формирано досъдебно произвеждане под управлението и надзора на СРП. В хода на производството на Василев е повдигнато обвиняване, като му е избрана мярка за неотклонение " задържане под стража ". Разследването е завършено, като на 26 март 2018 година е импортиран обвинителен акт против Василев.

Предстои делото против Василев да бъде планувано за разглеждане в Софийски областен съд. В Софийска районна прокуратура се водят още две досъдебни производства против Василев, още веднъж за осъществени от него измами, потърпевши от които действия са голям брой лица. По тези каузи следствието продължава, като се събират доказателства, нужни за откриване на обективната истина.

Свидетелката Я. Б. познавала Спас Василев, защото му била преподавател по френски език от гимназията. Към 2011 година Б. живее в Гренобъл, Франция, само че поддържа контакти със свои някогашни възпитаници, в това число и с обвинения, който й разказвал, че е изкарал шестмесечен стаж на летището в Женева, както и че работел на летището в София (което събитие не отговаряло на истината).

На 20 ноември 2011 година Спас Василев се свърза с Б. посредством " Скайп " и я излъгал, че разполага с оферта на авикомпанията " Air France " за самолетни билети на атрактивни цени, по направление Лион-София - отворен билет /без авансово закрепени дати/, на стойност 129 евро за билет.

Спас Василев нямал връзка с " Air France " - той не работел към тази компания, нито към друга самолетна компания или компания, занимаваща се с продажба на самолетни билети и не разполагал с сходна оферта. Б. била заинтригувана от офертата и решила да се възползва от предлагането му, като си поръча пет билета.

Тя не се усъмнява в думите на Василев, че работи на летище София, нито в истинността на препоръчаната й оферта, защото имала положителни усещания от обвинения като възпитаник. Чрез три парични превода през Western Union от Гренобъл, Република Франция, Б. превежда на Василев общо 765 евро, с цел да си закупи пет отворени билета по направлението Лион - София - Лион.

За да не се усъмни Б. в неговите дейности, на 25 ноември 2011 година, Василев изпраща на Б. известие по е-поща, като удостоверение на резервираните самолетни билети със съответните номера на билетите. Тези номера съответствали на номера на действителни билети, издадени от Air France, само че били употребявани от други пасажери през миналата 2010 година.

Когато Б. взема решение да употребява билетите, за които е платила, се пробва /на неустановена дата през 2012 година - след 26 септември 2012 г./ да се свърже с Василев, като нейните старания приключват несполучливо. Тогава Б. се свързва Air France и им дава номерата на самолетните билети, изпратени й от Василев. От самолетната компания я уведомили, че номерата отговаряли на билети, издадени за други пасажери през 2010 година и понастоящем не могат да бъдат употребявани.

Междувременно Василев взема решение да си набави още средства по същия метод - заблуждавайки, че разполага с преференциални самолетни билети за разнообразни дестинации. Василев, като клиент на " ПИБ " АД, познава очевидеца И. Р., който при провежданите служебни диалози загатва пред обвинения, че си търси самолетни билети. Василев изяснява на Р., че може да му помогне с намирането на по-добри предложения, като му декларира, че работи в Агенция за обслужване на полети.

На неустановена дата през 2012 година /но преди 30 март 2012 г./ Спас Василев се свързва с Р., обяснявайки му, че може да му обезпечи пакет от 10 самолетни билета до дестинации в Европа, по желание, против сумата от 500 лв., които билети Р. може да употребява, когато пожелае. С оглед опазване на билетите, Василев декларирал на Р., че е належащо да му преведе предплатено част от сумата, заради което Р. превел по сметка на Василев сумата от 90 лева

След като получил тази сума, Василев траял да подържа контакт с Р., като в интервала от 30.03.2012 година, до 10.06.2012 година траял да поддържа заблуждението - че ще му обезпечи пакет от 10 самолетни билета до дестинации в Европа против сумата от 500 лв. - като се свързал с него и му обяснил, че е нужно да получи още част от нужната сума. Р. още веднъж превел на Василев парична сума - този път в размер на 100 лева

В интервала от 10.06.2012 година /когато получил втория паричен превод/, до 09.10.2012 година, Василев траял да поддържа контакт с Р., твърдейки го, че с двата парични превода си е обезпечил запазването на пакета самолетни билети, които може да употребява, когато пожелае. В този интервал Р. решил да пътува за Дюселдорф, Германия, заради което се свързал с Василев и изискал четири самолетни билета за тази дестинация.

Обвиняемият му обяснил, че с цел да може да се възползва от пакета самолетни билети, следвало да преведе още 300 лв.. Мотивиран по този метод, Р. превел по сметката на Василев 300 лева, на 09.10.2012 година Тъй като Р. не получил удостоверение за резервацията, на 12.10.2012 година се опитал да се свърже с Василев, само че опитите му приключили безрезултатно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР