Софийска районна прокуратура предлага на главния прокурор Иван Гешев да

...
Софийска районна прокуратура предлага на главния прокурор Иван Гешев да
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска да се свали имунитетът на Кирил Петков

Софийска районна прокуратура предлага на основния прокурор Иван Гешев да внесе искане в Народното събрание за свалянето на имунитета на депутата и съпредседател на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

Защитата му се желае по дело, обвързвано с проблема с декларацията му за поданство, която беше обект на внимание още през 2021 година, когато правосъдната институция в действителност отхвърли да го проверява. Петков беше назначен за длъжностен министър на стопанската система в първия длъжностен кабинет на Румен Радев през май 2021 година При встъпването си в служба той е подписал документ, с който удостоверява, че няма двойно поданство. Според Конституцията лице с двойно поданство не може да заема този пост.

Случаят беше първо ориентиран към Специализираната прокуратура. Докато тя го ревизираше, Конституционният съд (КС) се произнесе с решение, че указът на президента Румен Радев е публикуван в прорез с Конституцията.

В документа от управляващите в Отава, възложен от Петков на Конституционен съд, пишеше, че той е престанал да е канадски жител от 20 август. Неговата теза беше, че не е жител на Канада от 21 април (когато е подал волеизявлението си) - към 20 дни преди да стане длъжностен министър на стопанската система.

През 2021 година Спецпрокуратурата се произнесе, че не е способена да се произнесе по делото и то беше изпратено до Районната прокуратура. От там в този момент споделят, че " от доказателствата, събрани в хода на следствието, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков декларация, е затаена истина - съществуване на двойно поданство, и е доказана лъжа, че лицето дава отговор на изискванията за избиране на народни представители ",

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР