Софийска градска прокуратура започва проверка по повод твърденията за подслушване

...
Софийска градска прокуратура започва проверка по повод твърденията за подслушване
Коментари Харесай

Прокуратурата започва проверка на твърденията за подслушване на политици

Софийска градска прокуратура стартира инспекция във връзка изказванията за подслушване на политици. В изявление за Българска телеграфна агенция служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че има информация, че ДАТО и ДАНС са правили точно такива подслушвания. Национални медии цитират Бойко Рашков, че измежду подслушваните е и служебният министър председател Стефан Янев. Освен това против Рашков се водело следствие след медийна обява, че приготвя " Бръмбаргейт 2 " против обвинител номер едно Иван Гешев. От държавното обвиняване опровергаха сходна информация. Скандалът провокира реакция и измежду някои от политическите водачи.

Пред Българска телеграфна агенция вицепремиерът и длъжностен министър на вътрешните работи удостовери, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС. Рашков твърди, че е получил информация, съгласно която сега в ДАНС се унищожават материали. Коментарът на силовия министър е във връзка изнесената информация през вчерашния ден от Атанас Атанасов от " Демократична България ", че подслушването се е случило към парламентарните избори на 4 април. Според Атанасов са били подслушвани и водачи на парламентарни листи.

Реакцията на държавното обвиняване не закъсня. За " По света и у нас " представителят на основния прокурор Сийка Милева съобщи, че Софийската градска прокуратура е упълномощила на Националното бюро за надзор на профилираните разследващи средства инспекция в дирекция “Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи, ГДБОП и ДАНС, която да откри има ли нарушавания при използването на СРС-та.

" Искам да ви уверя, че прокуратурата ще извърши отговорностите си по закон и няма да допусне да бъде въвлечена в предизборната битка ", сподели по телефона Сийка Милева.

Пред Българска телеграфна агенция Рашков твърди още, че против него и зам.-директора на ДАТО имало следствие след обява в медиите за подготвян " Бръмбаргейт " против основния прокурор.

" Категорично декларирам, че това не дава отговор на истината. В прокуратурата няма формирано досъдебно произвеждане против служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи ", изясни Милева.

Скандалът провокира политически реакции. Във фейсбук водачът на " ИТН " Слави Трифонов прикани неотложно на отговорните за подслушването на политици да бъдат повдигнати обвинявания, а по-късно да бъдат пратени на съд и да получат присъди. Според Трифонов сходен скандал демонстрира, че страната не е била ръководена от Демокрацията, а от Мафията.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разяснява във Facebook и прикани прокуратурата и ДАНС да излязат най-късно във вторник с резултати от оповестените инспекции.

" Това е крещяща корист с власт. Превръщане на обществена държавна власт в инструмент за принуда, за кавга с политици. Такава инспекция може да се направи единствено по един единствен метод. Тя би трябвало да стане бързо! Пълна бистрота. И Гешев, вземи си каскета и си пиши оставката, тъй като съм сигурен, че двамата с Борисов сте възнамерявали това нещо ", сподели Иванов.

От Българска социалистическа партия също приканиха за инспекция на скандалните изказвания.

" Всичко това би трябвало да се ревизира от способените органи и настояваме да се изнесе истината. Абсолютно неприемливо. Демократична страна по този метод да се подслушват политици и то преди избори ", разяснява Корнелия Нинова.

От държавното обвиняване обявиха, че резултатите от инспекцията ще бъдат огласени обществено.

Репортери: Тихомир Игнатов, Николай Минков, Вера Александрова и Иво Никодимов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР