Софийска градска прокуратура закъсня с обвинението към Мартин Божанов с

...
Софийска градска прокуратура закъсня с обвинението към Мартин Божанов с
Коментари Харесай

Сарафов: В СРП се руши постаментът на справедливостта

Софийска градска прокуратура закъсня с обвиняването към Мартин Божанов с прякор Нотариуса. За страдание уличната правдивост е по-бърза и ни изпревари. Това сподели основният прокурор Борислав Сарафов, който влезе с екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура, под управлението на завеждащ отдел „ Инспекторат “ на инспекция на активността на Софийската районна прокуратура.

 

" Имам своите рецензии и към Софийска градска прокуратура и в съвещанията, които сме провеждали неведнъж съм желал от тях по-бърза, по-активна и по-динамична работа по делото. За страдание обвиняването им към Мартин Божанов закъсня. За страдание уличната правдивост е по-бърза и ни изпревари. "

 

Сарафов акцентира, че от свадите, които се генерират в Софийска районна прокуратура се вижда, че " точно тук е един от генезисите, където се разрушава постаментът на справедливостта ".

 

" Ще ви напомня от моята активност и моите изказвания. Още при встъпването ми в служба желаех оставката на районния прокурор Невена Зартова. Назначих и проверка на СРП и след резултатите от която желаех от Висшия съдебед съвет желаех да образува дисциплинарно произвеждане против госпожа Невена Зартова. Междувременно както виждате продължиха да се генерират кавги и напрежение и се вижда, че точно тук е един от генезисите, където се разрушава постаментът на справедливостта. Има доста десетки, стотици, хиляди почтени магистрати, прокурори, съдии и следователи. Но даже и 5-10-15 каузи да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде под въздействието на някой лобист, това значи, че има голям проблем и че се търгува със правдивост ", разяснява Борислав Сарафов.

 

Той насочи зов към политическата класа.

 

" Механизмите за надзор и доклад са тези, които са обвързване и пълномощия на основния прокурор. Имам зов към политическата класа - да не разгражда прокуратурата и да не обезвластява основния прокурор. Ако има леке върху прокурорската роба, ние самите би трябвало да покажем, че имаме имунна система, имаме своите учредения, благоприятни условия и механизми да се почистим. Обезвластяването на основния прокурор, разграждането на прокуратурата ще докара до размножаването и до появяване на такива брокери на търговия със правдивост и правораздаване в цялата правосъдна система. Без надзор тези брокери ще избуят като бурени ", безапелационен е Сарафов.

 

За инспекцията в Софийска районна прокуратура Сарафов уточни:
" В хода на проверката чакам да излязат доказателства кое дело е конфискувано от един прокурор, който работи по него, без претекстове, без съображение и с резолюция на административния началник без какъвто и да е мотив да е предоставено на различен прокурор от така наречен " Специализиран отдел ". Който е продавал каузи, ще отиде в съда.

 

Болка ми е това, което напарвиха от Специализирания съд и прокуратура. Те се трансфораха в нещо, което е срамно. Това ще се ревизира, проверяваме жив проблем ".

 

Главният прокурор акцентира, че ните е ходил, нито е знаел за съществуването на тайния клуб за магистрати на Мартин Божанов " Ес Ес ".

 

" Нито съм ходил, не съм и знаел за съществуването на този клуб. "

" Убеден съм, че ще стигнем до истината. Прокуратурата е на кръстопът и би трябвало да й дадем правилния път. "

 

На въпрос - по какъв начин толкоз години активността на кръговете към Петьо Петров и Мартин Божанов е останала скрита за прокуратурата и полицията, Сарафов отговори - Има едно име, което излиза " пред скоби " и в двата кръга и това е на някогашния основен прокурор, той е обвързван и с двата кръга. Името му излиза като информация. 

 

Борислав Сарафов уточни, че няма данни за политици, които да са свързани с Мартин Божанов, само че има за магистрати.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР