Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в ...

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в

Прокуратурата проверява имало ли е фиктивни почивки за ученици

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по отношение изявления в медиите с данни за осъществено закононарушение от общ темперамент, по отношение на източени близо 8 милиона лв. в скица за фиктивни почивки за възпитаници. Те са проведени от държавното сдружение " Ученически отдих и спорт “, което е под контрола на Министерството на образованието и науката (МОН).

Според обявата нередностите са открити от поредност инспекции на МОН през последните 4 месеца. Констатирано е, че при пускане осъществяването на подписан контракт сред МОН и комерсиалното сдружение, сдружението е поискало и получило възнаграждение за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лева В единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по закон наложително се записват всички екскурзианти, в това число и учениците, за срока от юли 2019 година до края на юни 2021 година попадат записи за едвам 6116 нощувки за деца в базите на комерсиалното сдружение на МОН, за които министерството би трябвало да преведе единствено 186 293 лева

Изнесените данни за финансови злоупотреби следва да бъдат тествани и оценени от прокуратурата. За задачата наблюдаващият прокурор от СГП неотложно е почнал осъществяването на персонална инспекция в хода, на която да обясни всички условия по случая. На този стадий са изискани документи от Министерството на образованието и науката.

Източник: bnt.bg