Софийска градска прокуратура (СГП) изпълнява Европейска заповед за арест (ЕЗА)

...
Софийска градска прокуратура (СГП) изпълнява Европейска заповед за арест (ЕЗА)
Коментари Харесай

СГП задържа български гражданин за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Софийска градска прокуратура (СГП) извършва Европейска заповед за арест (ЕЗА) на Прокуратурата в гр. Париж, Република Франция. Това оповестиха от пресцентъра на СГП.

ЕЗА е издадена на 19.07.2024 година против българския жител Г.Ф. по отношение на наказателно произвеждане за присъединяване в проведена незаконна група, заличаване и разваляне на непозната движимост след прелиминарен сговор с други лица по етнически, расови и религиозни подбуди.
Случаят се отнася за изрисуването на 35 червени ръце на стена на " Мемориала на Холокоста " (Mémorial de la Shoah), както и на здания в 4-ти и 5-ти регион в гр. Париж, Република Франция. В ЕЗА е посочено, че изображението на алените ръце се свързва с убийството на израелски бойци през 2000 година в Рамала.

На 25.07.2024 година чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи са задържали на територията на гр. София за период от 24 часа българския жител Г.Ф. Преписката е докладвана в СГП от дирекция „ Международно оперативно съдействие “ при Министерство на вътрешните работи. ДАНС и Министерство на вътрешните работи са направили взаимни дейности по определяне и задържане на българския жител.

На 26.07.2024 година наблюдаващият прокурор от СГП постанови задържане на лицето за период до 72 часа, като френски управляващи са известени, че в този период следва да изпратят превод на ЕЗА на български език. СГП е уведомила френските управляващи, че е належащо да получи превод на български език на ЕЗА на съображение член 43, алинея 2 по отношение на член 42, алинея 2 и алинея 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

На 28.06.2024 година е получен превод на български език на ЕЗА. На същата дата дежурен прокурор е внесъл искане в Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът е постановил парична гаранция в размер на 5000 лв..

Работата по случая продължава.

Припомняме, че на 26 юли ДАНС заяви, че български жители са арестувани по съмнение, че са осквернили Мемориала на Холокоста в Париж. Това се е случило на 25 юли.

Двамата български жители са арестувани на територията на страната. Оскверняването на Мемориала се е случило на 14 май 2024 година

Трети български жител, член на групата, е арестуван на територията на държава-членка на Европейски Съюз.

Известно е, че арестуваните лица гравитират към български групи, изповядващи извънредно дясна екстремистка идеология.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР