Софийска градска прокуратура разследва контрабанда на скъпоструващи лекарства по сигнал

...
Софийска градска прокуратура разследва контрабанда на скъпоструващи лекарства по сигнал
Коментари Харесай

Прокуратурата иска криминализиране на паралелния износ на лекарства

Софийска градска прокуратура проверява контрабанда на скъпоструващи медикаменти по сигнал на журналиста от Българска национална телевизия Валя Ахчиева и Изпълнителната организация по медикаменти. В предаването си " Открито " Ахчиева разкрива скица за преопаковане на турско лекарство, което по-късно се продава у нас. Това стана ясно по време на съвещание на Комисията за битка с контрабандата, на която бе изслушан и основният прокурор Сотир Цацаров.

Промяна в законодателството, която да разреши криминализирането на паралелния експорт на медикаменти. Това изиска прокуратурата от депутатите. Поводът - следствие на Българска национална телевизия за импорт на турско лекарство, което незаконно се преопакова за нашия пазар. В същото време истинското лекарство се изнася за страни от Европейския съюз. Там то се продава на доста по-високи цени.
Сотир Цацаров - основен прокурор: Изпадаме в обстановка, която общо взето един възрастен правист бе нарекъл закононарушение има, само че няма състав в Наказателния кодекс.
Проблемът - размерът на паралелния експорт е толкоз огромен, че прекомерно постоянно хиляди пациенти у нас остават без животоспасяващи медикаменти. Институциите се оказват безсилни - Агенцията по медикаменти да вземем за пример от 2015-та единствено записва износа.

Сотир Цацаров - основен прокурор: В същото време се следи един блян да се трансферират безусловно всички проблеми зародили във връзка разпределяне, определяне на лекарствени средства на прокуратурата.
След сигнала на Валя Ахчиева за лекарството Хумира, от прокуратурата са почнали досъдебно произвеждане за контрабанда от страна на верига аптеки.

Емилия Русинова - представител на Софийска градска прокуратура: Предстои да се съберат доказателства и в случай че се съберат такива и за други незаконни сформира, ние сме подготвени да повдигнем обвиняване.
Главният прокурор бе изслушан и по тематиката за контрабандата на горива. Той заяви, че през днешния ден са разкрити 4 бензиностанции на територията на Пловдив, Хасково и Капитан Андреево, в които е открито гориво без документи за над 100 хиляди лв..

Сотир Цацаров - основен прокурор: Открити са цистерни, които се товарят в тъмните часове на денонощието, открити са резервоари, които се намират под повърхността на земята.
На закрито съвещание депутатите обсъждаха и митническата система за надзор на акцизните артикули и опциите за манипулирането й.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР