Софийска градска прокуратура разреши на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов

...
Софийска градска прокуратура разреши на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
Коментари Харесай

Кметът на Омуртаг встъпи в длъжност за нов мандат, докато е под домашен арест

Софийска градска прокуратура позволи на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов да напусне дома си, с цел да постави клетва за повторно като градоначалник.

Ешрефов се намира под домакински арест поради обвинявания в закононарушения по работа. Въпреки това, той продължава да бъде настоящ кмет на Омуртаг.

Церемонията през днешния ден се организира след наново преброяване на гласовете в общината, което беше в осъществяване на решение на Върховния административен съд от 7 март. След новото броене на гласовете в три секционни комисии ОИК - Омуртаг излезе с решение, в което се показва, че Ешрефов може да продължи да заема поста.

Месец преди последните локални избори 4 държавни институции организираха акция точно в община Омуртаг по съмнение в корупционни дейности.

ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Комисията за противопоставяне на корупцията и прокуратурата обявиха тогава, че ревизират възможни нарушавания по публични поръчки за дърводобив, както и съмнения за спор на ползи.

Малко преди акцията общинският кмет разгласи, че напуща Движение за права и свободи - партията, от която той беше повдигнат.

Тогава бяха претърсвания и изземвания в общината, в дома на Ешрефов и в този на татко му, както и в офиси на компании, свързани с него.

Въпреки следствието - Ешреф Ешрефов се яви на изборите в Омуртаг като претендент на локална коалиция " Съюз на демократичните сили - НПСД " и завоюва нов мандат от първи тур, като изпревари формалния претендент на Движение за права и свободи.

Община Омуртаг е в област Търговище - един от дребните изборни региони, който излъчва общо 4 депутатски места. Досега Движение за права и свободи е разчитало на две от тях като най-голяма политическа мощ на регионално равнище.

Справка на уеб страницата на ЦИК демонстрира, че на парламентарните избори през октомври 2022 година Движение за права и свободи печели две места, само че на изборите през април 2023 година съумява да получи единствено един депутатски мандат.

Резултатите демонстрират мощен спад на гласовете за Движение за права и свободи - от 17 017 до 11 844, или 30% по-малко единствено за интервал от пет месеца.

На 9 април 2023 Ешрефов разгласи, че напуща Движение за права и свободи. Една от версиите за решението му е зародило противоречие сред него и тогавашния ръководител на " Движението за права и свободи " Мустафа Карадайъ по отношение на подредбата на депутатската листа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР