Софийска градска прокуратура протестира определението на съда по искането за

...
Софийска градска прокуратура протестира определението на съда по искането за
Коментари Харесай

Протестират освобождаването на прокурора, вилнял в болница в Плевен

Софийска градска прокуратура стачкува определението на съда по настояването за мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на прокурор от Върховна касационна прокуратура, притеглен към наказателна отговорност за безчинство.
Софийска градска прокуратура е изготвила митинг против определението на съда по отношение на настояването за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на Г. А., притеглен към наказателна отговорност за безчинство и вещно заличаване – закононарушения по член 325, алинея 2, вр. алинея 1 и по член 216 от Наказателен кодекс.
Досъдебното произвеждане по случая е почнало след постъпил сигнал за осъществени на 04.07.2020 година хулигански дейности в УМБАЛ „ Георги Странски “ в Плевен. На място пристигнали чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които открили, че Г.А. - прокурор от Върховна касационна прокуратура, направил непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и демонстриращи очевидно пренебрежение към обществото. Деянието му било съпроводено със опозиция против представители на обществеността, изпълняващи отговорности по запазване на публичния ред.
След първичното задържане на Г.А. от органите на Министерство на вътрешните работи, той е бил притеглен в качеството на обвинен и арестуван за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. Било е импортирано в съда искане за установяване на мярката му за неотклонение „ задържане под стража “, което съдът е оставил без почитание.
Съдът е приел доводите на прокурора в СГП, че са налице данни за осъществено закононарушение, само че е решил, че те не са задоволителни и са събрани при основни процесуални нарушавания. Воден от тези претекстове съдът не е определил никаква мярка за неотклонение по отношение на обвинения Г.А.
Държавното обвиняване не споделя тези заключения и приема определението на съда за погрешно и незаконосъобразно, като смята че има заплаха обвиненият да извърши закононарушение. Пред съда са били показани протоколи от разпити на очевидци, които потвърждават, че Г. А. се опитал да им окаже влияние. Поради това съществува риск той да окаже въздействие върху хода на наказателното произвеждане против него.
Въпреки че към сегашния миг делото е на доста ранен стадий от следствието, може да се направи обосновано съмнение, че обвиненият Г. А. е направил закононарушенията, за които е бил притеглен към наказателна отговорност. Прокуратурата не приема извода на съда, че следствието се води преднамерено и не са били предоставени равни права на страните в процеса, включително и събраните доказателства, както в интерес на обвиняването, по този начин и в интерес на обвинения. Напротив, разпитаните голям брой очевидци поддържат тезата, че Г. А. е създател на действията.
Установено е, че Г. А. се държал жестоко със чиновниците на компания, осъществяваща защита на болничното заведение. Мъжът отказал да извърши разпорежданията им във връзка със съблюдаване разпоредбите за достъп на външни лица до постройката на лечебното заведение, разпоредил им да изоставен и нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите. Независимо от отправените предизвестия за съблюдаване на реда, прокурорът изтръгнал персонален мобилен телефон от ръцете на различен чиновник на охранителната компания. Счупил телефона, след което отправил реплики към защитата – „ Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор! “
Софийска градска прокуратура продължава да събира доказателства, с оглед обективно и всестранно следствие на случая.
Предстои направеният митинг против определението на съда за мярката за неотклонение на обвинения Г. А. да бъде импортиран за разглеждане в Софийския апелативен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР