Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен

...
Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен
Коментари Харесай

Съдят бивши шефове на АПИ за престъпление по служба с цел имотна облага

Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против С.Г. и Д.А., привлечени към наказателна отговорност за осъществено от тях закононарушение по член 282, алинея 2 от Наказателен кодекс.

В интервала от 28.03.2018 година до 26.06.2018 година обвиненият С.Г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние в Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), не извършил служебните си отговорности, избрани от Закона за пътищата и от Правила за работата на Управителния съвет на АПИ, одобрени със Заповед на министъра на районното развиване и благоустройството.

Обвиняемият Г. не свикал изключително съвещание на Управителния съвет на АПИ, на което да рапортува отхвърли на Сдружение „ Т.С. “ да извърши цялостна замяна на асфалтовото покритие на републикански път II-16, от км. 53+400 до км. 54+790. Освен това не направил нужното за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, проучване и оценка на експлоатационното положение на този пътен сектор, инспекция на характерностите, свързани с пътната сигурност и определяне на несъответствия с тях. Същите се налагали с оглед предприемане на ограничения за попречване на ПТП. Въпреки полученото в АПИ на 24.01.2018 година писмо на ОД на Министерство на вътрешните работи районно управление (на МВР) гр. Своге с настояването за взимане на незабавни ограничения за обезопасяване на посочения сектор, обвиненият С.Г. показал безучастие.

Другият обвинен - Д.А., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние в Агенция „ Пътна инфраструктура “, не извършил служебните си отговорности в интервала от 06.07.2018 година до 29.08.2018 година След запознаването с отчета на Института по пътища и мостове незаконосъобразно не свикал изключително съвещание на Управителния съвет на АПИ, на което да се вземе решение за разходването на средства за осъществяване на действия по поддържането и ремонта на републикански път ІІ-16 от км. 53+400 до км. 54+790. Вследствие на това не били предоставени действия, свързани директно с подмяната на износващия слой в съответния сектор от републикански път II-16 „ Своге- Нови Искър “, за който било открито, че е в незадоволително положение във връзка с неравност и противодействие на хлъзгане.

Наред с това, с дейностите си двамата целели да набират за ДЗЗД „ Т.С. “ полза на стойност 60 901,65 евро. Въпросното сдружение следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ унищожаване и замяната на настилката.

В резултат на дейностите на обвинените Г. и А. настъпили обилни нездравословни последствия за водачите на моторни транспортни средства, ползващи сектор от път II-16 „ Своге - Нови Искър “, изразяващи се в слагането им в заплаха от осъществяване на пътнотранспортно произшествие. Именно на този сектор на 25.08.2018 година било провокирано тежко пътно-транспортно произшествие с рейс, лишило живота на 20 лица, а на 10 били породени телесни повреди.

Предстои делото да продължи в съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР