Софиянци подават средно по 8 сигнала на ден за неправилно

...
Софиянци подават средно по 8 сигнала на ден за неправилно
Коментари Харесай

Софиянци викат паяка по 8 пъти на ден

Софиянци подават приблизително по 8 сигнала дневно за погрешно паркирани коли. Това излиза наяве от информация на Центъра за градска подвижност (ЦГМ), предоставена на „ Монитор “, в която се показва, че приблизително на месец се получават по 200-250 писмени сигнала за погрешно паркирани коли.

За извършители се алармира в цяла София, в това число и в периферните елементи на града, като Казичене, Горубляне, Панчарево, Драгалевци, Банкя и така нататък

От ЦГМ откликват на сигналите според в коя зона е нарушаването. Приоритетни са секторите, в които има места за платено паркиране, както и улиците с придвижване на градски превоз. По вербален сигнал за погрешно паркиране може да се реагира единствено в случаите, когато наоколо до адреса на сигнала има свободен паяк, прецизират от сдружението. Разходите за паяка се заплащат от притежателя на наложително преместеното транспортно средство. При по-тежки нарушавания, да вземем за пример прекъсване на трамвайните релси, се включват и от Пътна полиция, като постановат актове. За 2019 година 45 787 коли са били преместени наложително с паяк, което е с над 400 повече от 2018 година Закопчаните пък със скоба коли през миналата година са били 172 471. Столицата разполага с 13 репатрака.

Паяк ще лови от понеделник в Търговище колите, които са паркирани погрешно

В другите огромни градове няма точна статистика за това какъв брой пъти жителите викат паяк за погрешно паркирани коли. В Пловдив плануват закупуване на два нови паяка, които ще обслужват зоните за платено паркиране. Така репатраците в града ще станат шест, заяви шефът на общинското дружество инж. Ненко Калакунов. Както в София и в Пловдив повикването на паяка се заплаща от притежателя на моторно-превозното средство, което се репатрира.

През 2019 година са сложени скоби на 16 700 автомобила, а през 2018 година - на 10 164. Калакунов регистрира, че през 2019 година са репатрирани 7403 автомобила, през 2018 година - 7290. Синята зона в Пловдив обгръща 3200 паркоместа. „ Тъй като броят на колите непрекъснато нараства и паркирането към този момент е затруднено освен в центъра на града, община Пловдив планува да вкара и зелена зона. Това е една от заложените ограничения за по-добър ред при паркирането, която среща поддръжка както от районните кметове, по този начин и от живеещите, директно наранени от казуса “, сподели още Калакунов. В общинската каса от наказания за репатриране и слагане на скоба през 2018 година са влезнали 742 320 лева, а през 2019 година - 945 180 лева

Арестуват над 400 коли дневно в София

Във Варна 5 паяка дебнат за извършители. Средно дневно всеки един подвига по 15-20 коли, като с приоритет са тези, които затрудняват или пречат на придвижването, като основават условия и за пътнотранспортни катастрофи, оповестяват от Оперативна програма „ Общински паркинги и синя зона “.

Паяците се употребяват и за преместването на коли при произшествия, както и пречещи при ВиК повреди и ремонтни действия по градската инфраструктура. Гражданите постоянно търсят помощта им за пренасяне или репатриране на коли, които пречат на гаражите им или са погрешно паркирани и затрудняват уличния трафик в дребните улици на града. Няма обаче статистика за сходни услуги на жители, които са безвъзмездни. Иначе статистиката сочи, че 7416 погрешно паркирани коли са репатрирани през първото 9-месечие на 2019 година. Голяма част от тях са точно по сигнали на жители.

4,6 млн. лева са приходите на общинското дружество от влизането в деяние на синята зона във Варна от лятото на 2018 година до в този момент. За актуалната година следва разширение на синята зона с нови 5752 паркоместа. Така на процедура в морската столица ще има 8355 паркоместа.

Оплакванията за погрешно паркирани коли са ежедневни и в Бургас. Общината реагира при първа техническа опция на по-конкретните и подробни сигнали.

Паяк репатрира патрулна кола на охранители пред обрания банков клон в "Сухата река "

„ Такса за повикване на репатрираща машина няма. Когато се съобщи сигнал, той би трябвало да е правилен и с тъкмо обявен номер на автомобила, прецизен адрес и евентуално нарушаване съгласно подаващия сигнала с допустимо най-вече детайлности “, изясняват от общината.

Към момента морският град разполага с 4 репатриращи машини. Предстои закупуването на нова, която ще размени най-стария паяк в града. През 2018 година наложително преместените коли в отсъствието на лидер са 11 300, а през 2019 година те възлизат на 9880, което се дължи на обстоятелството, че водачите на коли са станали по-дисциплинирани и очевидно в града паркирането е контролирано. Поставените скоби пък през 2019 година са 15 хиляди, а година по-рано – 13 хиляди.

3366 автомобила са били вдигнати от улиците на Стара Загора от единствения общински паяк поради открито нарушаване на наредбата, регистрират от звено „ Общинска защита “, като вършат ангажимента, че към 20 на 100 от колите не са стигнали до наказателния паркинг, тъй като притежателите им са си платили на място по 15 лева, половината от санкцията. От звеното напомнят, че локалните съветници през 2017 понижиха на половина санкцията за репатриране и това накара пловдивската компания, извършваща активността с 2 паяка, да приключи контракта си. В локалната разпоредба няма планувана специфична уговорка за реакция от страна на жители за погрешно паркирани коли по улиците, паякът отива на място след получен сигнал на телефон 112 и при определяне на нарушаването от страна на съпътстващ го полицейски чиновник отнася автомобила за своя сметка. Към момента в така наречен зелена зона са обособени 960 паркоместа, за последните 12 месеца приходите от изпратени есемеси са достигнали 390 бона.

Добрич също разполага с един паяк, който от януари предходната година е вдигнал 580 коли. Районите, в които се репатрират колите, най-често са в централната градска част и по булевардите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР