София. Здравеопазването е сред основните приоритети на всяка просперираща държава.

...
София. Здравеопазването е сред основните приоритети на всяка просперираща държава.
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Протестните действия на медицинските специалисти и неудовлетвореността на пациентите показват, че здравният модел трябва да бъде преосмислен

София. Здравеопазването е измежду главните цели на всяка просперираща страна. Протестните дейности на медицинските експерти и неудовлетвореността на пациентите в България демонстрират, че здравният модел би трябвало да бъде преосмислен. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на Инициативния комитет, който провежда митинги в цялата страна с гледище за незабавни дейности за превъзмогване на неравенствата в системата на опазването на здравето, оповестиха от прессекретариата на президента. „ Настоявахме за тази среща, тъй като имаме доверие в президентската институция и чакаме морална поддръжка “, означиха на срещата представителите на протестиращите медицински сестри, фелдшери, акушерки и физиотерапевти. Според тях актуалният модел на опазване на здравето е циничен, тъй като слага главен акцент върху дейното лекуване, а дейностите за профилактика и грижите за долекуване на процедура не съществуват. „ Здравната система има интерес българинът да е болен, тъй като пациентите генерират доходи “ – по този начин обобщиха оценката си за опазването на здравето в България медицинските експерти.
Те увериха, че протестните им дейности не са ориентирани само и единствено за по-високи заплати, само че и за смяна на модела, тъй че да не са принудени да напущат страната, а да могат да се грижат пълноценно за българските пациенти. Медицинските експерти споделиха също за натиска, който се упражнява върху тях от страна на работодателите им поради дейната позиция в протестните дейности. „ Настояваме също за промени в Закона за съсловните организации, които да регламентират правото на посланичество за всяко съсловие измежду медицинските експерти “, обявиха гостите по време на срещата.
По думите на президента Румен Радев е належащо в центъра на здравната система да бъде подложен индивидът и неговото здраве, а не облагата от заболяванията на пациента. Президентът съобщи поддръжката си за справедливите претенции на медицинските експерти и се ангажира да спомага за разрешаване на проблемите в границите на своите пълномощия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР