София. Засилване на сътрудничеството между градовете в сферата на културата;

...
София. Засилване на сътрудничеството между градовете в сферата на културата;
Коментари Харесай

Подкрепа за научните изследвания и иновациите договориха министрите на културата от АСЕМ в София

София. Засилване на съдействието сред градовете в областта на културата; поддръжка на интернационалната мрежа от експерти в региона на културната политика и за научните проучвания и нововъведенията за действия, свързани с културното завещание, посредством многонационални, интердисциплинарни проекти; усилване на съдействието с държавите-партньори за битка с трафика на културни полезности – това са част от рекомендациите от съвещанието на Осмата азиатско-европейска среща на министрите на културата от АСЕМ (ASEM CMM8). Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата . Форумът мина под мотото “Ролята на културата в интернационалните връзки: Пътят напред ”.
Делегатите се сплотиха към концепцията, че е належащо да се усили поддръжката за схемите за подвижност за създатели и културни експерти със съдействието на Фондация „ Азия-Европа “ (АСЕФ). Те разискаха и въпроса за това по какъв начин страните сътрудници от АСЕМ могат да допринесат за интернационалните старания, ръководени от ЮНЕСКО, за основаване на механизъм за бързо реагиране за отбрана на обектите на културно завещание.
„ Всички знаем, че светът през днешния ден става все по-взаимосвързан и интерактивен и от ден на ден хора имат елементарен и бърз достъп до информация. За ръководещите е от основно значение да употребяват ресурса, който всяка страна има – културата, насърчавайки съдействието, взаимното почитание и по-доброто съгласие сред страните и обществата с друга история. Това е належащо и авансово изискване за обезпечаване на спокойно развиване и създаване на обща основа за посрещане на световните провокации ", съобщи министърът на културата Боил Банов при откриването на форума.
Приветствие към гостите насочи ръководителят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов.
Работата на форума мина в три панела:
- „ Подкрепа за културата като мотор за стабилно обществено и икономическо развиване “;
- „ Насърчаване на културата и на междукултурния разговор за мирни междуобщностни връзки “;
- „ Засилване на съдействието в региона на културното завещание, в това число битката с и попречване на незаконния трафик на културни полезности “.
Посланик Карстен Варнеке, изпълнителен шеф на АСЕФ, посочи в умозаключение, че интернет порталът на фондацията демонстрира най-хубавото от богатата българската просвета и изкуство в целия свят.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР