София. За Успението на св. Кирил обикновено хората не се

...
София. За Успението на св. Кирил обикновено хората не се
Коментари Харесай

Проф. Андрей Бояджиев: За Успението на св. Кирил обикновено хората не се сещат, защото датата 14 февруари е замъглена от св. Валентин и св. Трифон Зарезан

София. За Успението на св. Кирил нормално хората не се сещат, тъй като датата 14 февруари е замъглена от св. Валентин и св. Трифон Зарезан. Това сподели Андрей Бояджиев, професор по старобългарски език в катедрата по Кирилометодиевистика при Факултета по славянски филологии към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка Успението на св. Константин – Кирил Философ, което Православната черква отбелязва на 14 февруари. „ В този ден в действителност се получават три разнообразни дати и всеки ги чества, както откри за добре. За страдание датата на Успението на св. Кирил е минимум известна на българите, може би тъй като сме привикнали да честваме двамата братя на 24 май “, сподели още той. Проф. Бояджиев описа, че св. Кирил е бил извънредно просветен за времето си човек. „ Той е бил почитател на един от най-големите майстори на словото в Средновековието св. Григорий Богослов. Той самият регистрира този факт и в неговите творби можем да забележим въздействие на св. Григорий Богослов “, сподели проф. Бояджиев.
Той изясни, че когато св. Кирил приказва във Венеция в фамозното си слово за триезичниците, той употребява своята огромна грамотност като си служи с причини, които са учудили всички присъстващи. „ Това се дължало на неговата дарба да води спор и дебат. Една дарба, която той е упражнявал в другите си задачи преди този момент: в Херсон и в Хазарското царство “, добави още проф. Бояджиев.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР