София. За силата на един интелектуалец трябва да съдим по

...
София. За силата на един интелектуалец трябва да съдим по
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Духовната висота, която ни завеща проф. Марко Семов, е огромен национален капитал

София. За силата на един интелектуалец би трябвало да съдим по непреходността на неговите хрумвания. За мъдростта на един държавник – по дълголетието на неговите разбори и мисли за проблемите и бъдещето на неговия личен народ. Това съобщи президентът Румен Радев по време на церемонията във връзка отбелязването на 80-годишнината от рождението на проф. Марко Семов, която се състоя в Големия салон на Българската академия на науките, оповестиха от прессекретариата на президента .
Президентът посочи, че всеки дръзнал да разисква творчеството на проф. Марко Семов е изправен пред предизвикването да не му доближи духовна и интелектуална сила и „ да остане единствено в подножието на планината “. „ Онази необятна духовна планина, върху чиито връх проф. Семов беше стъпил и през призмата на времето и пространството се взираше към България и българите, търсейки нашата проекция в актуалния световен свят и бъдещето “.
Духовната височина, която ни завеща проф. Марко Семов, е голям народен капитал, акцентира президентът. По думите му нашето предизвикателство през днешния ден е да трансформираме тази духовна височина в сила, с цел да се оправим с проблемите на съвремието и България да върви напред по този начин, като той искаше да види българите – обединени, с обща цел за мир, разцвет, правдивост, които заявят своята почтена позиция.
„ В сложни времена, във времена разделни, както би споделил той, будителят е този, който събира разпръснатите късчета на нашия народен дух и ги завещава на идващите генерации “, посочи Румен Радев. Той уточни, че проф. Семов е стигнал по-далеч, освен събирайки тези части, само че и сглобявайки ги в пъстра картина на българското съществуване и подканвайки ни да търсим себе си в бъдещето и в околния свят.
Според президента, със своята проницателност и надълбоко чувство за българската народопсихология, проф. Семов заема своето почтено място измежду одобрените продължители на делото на огромния български социолог Иван Хаджийски. „ Умееше да формулира и изрича по къс, простоват и понятен метод мислите на българския народ. Да вниква с фино чувство в неговата логика на психиката и да формулира независимо в миналото мъчителни, жестоки акценти “, добави Румен Радев.
По думите на президента проф. Семов по-скоро се тревожеше от зимата на нашето безпределно самообладание, в сравнение с се радваше на гения и любознанието на нацията.
Държавният глава връчи на Българската академия на науките премията „ Проф. Марко Семов “ за нейния принос в развиването на духовния живот на нацията и във връзка 150-годишнината от основаването на Академията. По думите на президента оценката е единствено едно от многото получени от Българска академия на науките в нейната дългогодишна история, само че е явен знак, че без Академията обществото ни не може да изправи снага, с цел да бъдем равни с другите нации, с които може и да ни дели огромна отдалеченост по богатство, само че не и по дух.
„ Имунната система на всяка страна, това са учените и учителите, хората на духовността, на изкуствата и на словото – тези, които работят безрезервно и неуморно за просветлението на личния си народ “, акцентира още в изявлението си на церемонията президентът Румен Радев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР