София вече разполага с вертолетно летище, което отговаря на стандартите

...
София вече разполага с вертолетно летище, което отговаря на стандартите
Коментари Харесай

До 200 км при инцидент, но само през деня: София вече има летище за медицински хеликоптери

София към този момент разполага с вертолетно летище, което дава отговор на стандартите за незабавна здравна помощ по въздух. Площадката е ситуирана в двора на болница " Света Анна ". Първият медицински хеликоптер ще дойде у нас идната седмица.

В годините до момента хеликоптерната площадка на болница " Света Анна " е употребена най-малко 10 пъти за незабавни случаи – главно поради произшествия и произшествия в планината. От през днешния ден към този момент е част от системата за незабавна здравна помощ по въздух.

След идването на машината у нас, тя ще премине през тестови полети, регистрация и механически обзор

„ Ние дневно одобряваме към 30 незабавни случая с коли за спешна помощ, т.е. ние ще посрещаме и 31-вия случай с въздушна кола за спешна помощ по същия метод, по който действаме във всяко едно незабавно положение ", разяснява шефът на болничното заведение лекар Славчо Близнаков.

26 лечебни заведения в страната са получили 120 000 лв. финансиране за такива площадки. Транспортният министър удостовери, че при положителни климатични условия първият медицински хеликоптер ще кацне у нас на 31 януари, ръководен от италиански водач.

„ Надяваме се всичко да бъде обикновено и да посрещнем хеликоптера в България на 31 януари “, разяснява Георги Гвоздейков, министър на превоза и известията.

Парите за още два хеликоптера са обезпечени в бюджета за следващата година

Машината ще облита до 200 км при положение на случай, само че единствено денем. През първата година хеликоптерът няма да лети през нощта съгласно разпоредбите за употреба на машината.

„ Три летателни екипа и три медицински екипа ще се въртят, с цел да покриват светлата част от денонощието. Първата година ще се обслужва 30 минути преди изгрев и 30 минути след залез слънце “, сподели зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

В средата на 2026 година България ще разполага с 8 хеликоптера и няколко болнични вертолетни летища.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР