София. Възможно е появата на розовото фламинго у нас да

...
София. Възможно е появата на розовото фламинго у нас да
Коментари Харесай

Д-р Христо Христов, Фондация „По-диви Родопи”: Все по-често ще се забелязват птиците фламинго у нас – популацията се увеличава и видът ще се изтегля на север

София. Възможно е появяването на розовото фламинго у нас да е обвързвано с смяната на климата. Като цяло популацията му се усилва през последните години и се чака да превземат от ден на ден територии и да се изтеглят на север. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус ” доктор Христо Христов от фондация „ По-диви Родопи ” във връзка видяната огромна група розово фламинго край язовир „ Студен бунар ”. „ Миналата година за първи път наблюдавахме този тип у нас – през ноември месец 7 индивида обитаваха край язовира, а през среднозимния интервал – 9. През януари – февруари към този момент бяха 12 птици и останаха на място до края на април. А тази година следим 53 птици, което приказва за увеличението им в нашия район ”, уточни доктор Христов. По думите му в Бургаските езера се виждат единични птици от този тип, като предходната година там са били 13. Освен тези две места фламингото е обитавало за малко Шабленското езеро – предходната година там била забелязана една птица, както и делтата на река Дунав. Това приказва, че в скоро време фламингото ще стартира да се вижда на доста места в страната, акцентира доктор Христов.
Фламингото прекарва спокоен престой у нас - населява плитчините, по тази причина няма по какъв начин хората да ги тормозят или да им пречат. „ Дори риболовците не могат да ги сплашат, защото лодката не би могла да плува при толкоз ниско равнище на водата в язовира. Фламингото даже не се плаши от хората на брега. Те не са ядливи и не се отстрелват ”, изясни доктор Христо Христов. По думите му, само морският орел е хищната птица, която би могла да ги хване. Но за него фламингото е чужд тип и е дребна вероятността той да нападне „ непозната храна ”.
Инна ПЕЙЧЕВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР