София. Във връзка с реализираните от предходните дни превишения на

...
София. Във връзка с реализираните от предходните дни превишения на
Коментари Харесай

Столична община за първи път въведе „Зелен билет“ за градския транспорт като мярка срещу мръсния въздух в София

София. Във връзка с осъществените от предходните дни превишения на равнищата на фини прахови частици и високи стойности в първите часове на деня, Столична община, посредством Център за градска подвижност, вкара специфичен „ Зелен билет ” за пътешестване с градски превоз. Билетът е на цена от 1 лев, дава право на пътешестване с всички линии и цели поощряване на потреблението на градски превоз в дните с високи стойности на замърсяване на въздуха. Мярката беше утвърдена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.
Столична община приканва упорито жителите да употребяват градския превоз за своето напредване, а изключително внимание се обръща на притежателите на коли с екологичен клас под ЕВРО5, да лимитират напредването с тях.
" В случай, че употребявате персоналния си автомобил, Ви молим да не оставяте мотора включен при престой по-дълъг от 3 минути. Призоваваме семействата, които се отопляват на дърва и въглища, при опция да употребяват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление ", се посочваше в съобщениeтo на Столична община.
От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова, която взе присъединяване в церемонията по отбелязването на 20 години от стартирането в употреба на първата права от столичното метро заяви, че единствено до обяд са продадени над 10 хиляди „ зелени билета “. „ Снощи до късно работиха сътрудниците, с цел да могат да изчислят вчерашните превишения и решението ми за „ зелените билети “ да бъде законосъобразно. Въпреки че прогнозата за през днешния ден беше по-добра, към момента виждаме, че не се е осъществила. Въвеждането на билета беше напълно в точния момент “, аргументира се Фандъкова пред публицисти.
Столичен инспекторат продължава и с осъществяването на инспекции за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.
Съветите на лекарите са жителите с респираторни болести, както и дребните деца, и възрастните хора, да заобикалят нескончаем престой навън. Специалистите приканват жителите при вървене пешком да изберат маршрут, който не е около огромните градски булеварди.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР