София. В препълнената камерна зала на Младежкия театър Николай Бинев“

...
София. В препълнената камерна зала на Младежкия театър Николай Бинев“
Коментари Харесай

София: Книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово” бе представена пред десетки хора в Младежкия театър „Николай Бинев“

София. В препълнената камерна зала на Младежкия спектакъл „ Николай Бинев “ бе показана книгата „ Дядо Добри – светецът от Байлово ” от журналиста Борислав Радославов, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Книгата възкресява историята на столетника. 20% от всяко закупено издание ще бъдат дарени за слагането на монумент на дядо Добри пред храм-паметника „ Св. Александър Невски ”.
Модератор на събитието бе Александър Кръстев (създател на най-големия уебсайт за книги у четене у нас „ Аз чета ”), а специфични посетители: свещеник Тихон – някогашен предстоятел на катедралния храм „ Св.Александър Невски ” по времето на най-активния интервал на събиране на лепта на дядо Добри, Цвета Кирилова – ръководител на съдружие „ Азбукари, и виртуозите от квартет „ Светоглас ”.
По време на представянето създателят съобщи, че дядо Добри има една изключителна харизма. „ Трябва да сме щастливи, че в наши дни имахме привилегията да живеем с подобен човек, който беше наименуван светецът от Байлово точно от хората, не от нас публицистите. Благодарение на това, което направи, през днешния ден той е една икона за българите. Първата ми среща с дядо Добри датира отпреди пет години. Точно тогава той ми сподели: „ Прави положително, без да чакаш положително. Прави го безкористно ”, описа създателят. Според него това е най-истинският, действителен и достоверен формат на книгата. По думите му дядо Добри остава свят човек, което значи, че народът към този момент го е канонизирал. Що се отнася до това дали в действителност ще бъде канонизиран от църквата, създателят уточни, че това би лишило доста години, само че най-важното е, че за хората той към този момент е светец. Радославов акцентира, че книгата би трябвало да се прочете от дребното дете до възрастния човек.
Епископ Тихон съобщи, че дядо Добри е желал да бъде неизвестен, да си прави неговата работа в примирение и скрито. „ Това, което споделяше дядо Добри, не можеше да ти мине около ушите. Защо желаят всички да са толкоз близки до дядо Добри? Поставяме си този въпрос, тъй като се усещаме в обърканост. Ужасно закононарушение е, че не престават да упорстват моите „ червени ” другари да не се преподава вероучение в учебно заведение. Не го желаеме, с цел да си докараме повече клиентела в църквите. Малко са младежите, които желаят да умножават положителното. Забравяме, че дядо Добри ни обичаше. Кой беше по-малък от него? Той си избра нещо и умножаваше положителното. Ако желаете паметта на дядо Добри да има значение, умножавайте положителното и обичайте освен този до вас, а даже и този, който ненавиждате ”, сподели още свещеник Тихон.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР