София. В Международния ден на птиците – 1 април, Софийска

...
София. В Международния ден на птиците – 1 април, Софийска
Коментари Харесай

„Софийска вода“ се включи в проект за трансформиране на хидрофорна станция в жк. „Младост“ в арт обект с кауза

София. В Международния ден на птиците – 1 април, „ Софийска вода “ и фондация VISIONARY провокират сивата градска среда посредством силата на изкуството и дружно „ обличат “ с обръщение един от хидрофорните обекти на водното сдружение в жк. „ Младост “. Това оповестиха от пресцентъра на „ Софийска вода “ . По този метод, общата отговорност и угриженост към птиците и застрашаващите ги климатичните промени, ще бъде споделена с обществеността.
Преобразеният хидрофорен обект е част от плана „ Хабитат “, който цели да насочи публичното внимание върху сериозното въздействие на индивида над околната среда и животинските типове. Чрез артистична интервенция в градска среда основателите на плана откриват и трансформират необикновени места в обекти за непрекъснато обитание на застрашени типове птици. Новият дом, който се намира на кръстовището на бул. „ Андрей Ляпчев “ и бул. „ Ал. Малинов “ в жк. „ Младост 1 “, се рисува в продължение на една седмица и ще бъде подготвен за 1 април.
Инициативата е предизвикана от тревожната наклонност, че има спад до 90% на популацията при най-разпространените пернати екземпляри като сивата яребица, врабчето, скореца и полската чучулига и други Това е реалност даже и в България, където се срещат 70% от всички типове птици в Европа. Те са едни от най-силно засегнатите групи, при които се следи два пъти по-силен отрицателен резултат от човешката активност, в сравнение с при бозайниците.
В общата концепция се включиха и учени и студенти от Биологическия факултет към СУ „ Св. Климент Охридски “, които изследваха биоразнообразието в обекти на водното сдружение. Те потвърдиха съществуване на голям брой екземпляри, които намират удобната среда за основаването на непрекъснати места за живеене точно в тях. „ Софийска вода “ се ангажира да обезпечи по-добри условия за живот и развиване на този хабитат, както и да притегли публичното внимание за тази идея.
Компанията откри собствен въодушевен съидейник и сътрудник в лицето на Фондация VISIONARY с концепцията дружно да намерят живописен израз и форма на тематиката в общественото пространство, с цел да покажат какъв брой са значими дребните жестове към природата, които ежедневно можем да вършим. Те изобразиха на хидрофорната станция в кв. Младост елементарен скорец, една от птиците с най-красиво оперение, чиято популация е намаляла с 48% и която е една от птиците, намираща хабитат в обектите на Софийска вода.
Гост и креативен изпълнител на плана е Faunagraphic – английска художничка, която живее в България и твори по целия свят. Нейното творчество e мощно повлияно от природата и проблемите, с които се сблъскваме във връзка с околната среда. Именно по тази причина Faunagraphic се припозна в тематиката и се въодушеви да създаде художествени изображения, представящи концепцията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР