София. В България има условия за провеждането на кампании като

...
София. В България има условия за провеждането на кампании като
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: В България има условия за кампании като „Черния петък”

София. В България има условия за провеждането на акции като „ Черен петък ” и те ни приближават до по-развитите пазари, където такива начинания има от години. Важното е да се наблюдава до каква степен плануваните от закона правила се съблюдават. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов пред Българска национална телевизия, оповестиха от пресцентъра на КЗП . Той означи, че в случай че търговците са правилни, тези акции са позитивни за джоба на потребителя.
Според него практиката с надуването на цените на стоките преди понижението и връщането им на предходните равнища по време на акцията не е всеобща, в противен случай – има доста малко подадени тъжби. Според него потребителите следят цените регулярно и могат да реагират при такава неправда.
Маргаритов уточни, че неприятен търговски трик е претрупването на потребителя с рекламни материали и когато се стигне до пазаруване на въпросните понижени артикули, да се окаже, че в магазина няма наличност. Това е нелоялна комерсиална процедура, която е наказуема.
Маргаритов добави, че е неточен капан опитът на търговците да лимитират отговорностите си посредством отвод на връщане в 14-дневния период при онлайн търговията или на гаранция при открит недостатък. Когато потребителят желае да върне стока и търговецът съобщи, че би трябвало да си избере различен артикул от магазина, купувачите би трябвало да знаят, че не са длъжни да се съгласяват. И добави, че изключително при онлайн извършването на покупки, потребителят има безспорното право да откаже продукта и да получи парите си назад в границите на 14 дни след покупката. " Ако става дума за връщане на дефектни артикули, купувачът не може да бъде лимитиран по никакъв метод ", съобщи Маргаритов. Онлайн извършването на покупки съгласно него има доста преимущества, само че има и опасности от мними търговци. „ Добре е да се ревизира дали подобен търговец действително съществува и чия е собствеността на електронния магазин ”, обърна внимание той и добави, че при задгранични уеб сайтове е допустимо да са налице разнообразни условия в законодателството на други страни.
Той заключи, че в случай че изборът по времето на „ Черния петък ” е добре премислен, може да се купува, само че би трябвало да сме рационални и да ревизираме при какви условия сключваме покупко-продажбите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР