София. Трябва да бъде изготвен анализ от Електроенергийният системен оператор

...
София. Трябва да бъде изготвен анализ от Електроенергийният системен оператор
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Ще определя размера на студения резерв на база анализа на ЕСО за състоянието на енергийната система

София. Трябва да бъде направен разбор от Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО). На базата на този разбор на положението на енергийната системата, на положението на мощностите, които създават електрическа енергия, министърът на енергетиката по закон дефинира размера на студения запас. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . По отношение на студения запас, министърът разяснява, че до края на март ЕСО би трябвало да даде своето заявление към КЕВР. „ Студеният запас е подобен ангажимент на българския Електроенергиен систематичен оператор, който ясно е дефиниран в разпоредбите на ENTSO – I. Това не е някакъв подробност, който зависи от това дали ние желаеме или не желаеме да има леден запас. Това е ангажимент, който ние сме поели и би трябвало да изпълняваме като член на ENTSO – I. Той е обвързван освен със сигурността на електроенергийната система на България, само че и със сигурността на електроенергийната система на Европа и целия район. Знаете какво плануват тези правила на ENTSO – I – те плануват нужда от това да бъде обезпечен леден запас в границите на една единична генерираща мощ, най-голямата, която в България е АЕЦ „ Козлодуй “. Какво ще предложи Електроенергийният систематичен оператор следва да разберем “, добави тя.
Във връзка със среща при премиера Бойко Борисов за американските централи, тя разяснява: „ Да, през днешния ден имаше среща при премиера Борисов с бизнеса. На тази среща обсъдихме редица тематики, свързани с енергийния бранш. Една от тематиките беше въпросът, обвързван са американските централи. Колегите получиха последна настояща информация по отношение на това на какъв стадий вървят диалозите. Друг път съм имала опция да споделя с вас, че това е една процедура, която няма по какъв начин да приключим в границите на две-три седмици или четири. Оттук нататък може би в идващите няколко месеца ще би трябвало да се проведат съответни диалози с двете американски централи. Ще би трябвало да стартира един разговор, в границите на който ще можем да изясним надлежно позициите на всяка една от страните “, добави министърът.
По отношение на интерконектора със Сърбия, Петкова разяснява, че страната ни е изпълнила всичко, което може да се направи на този стадий. По думите ѝ от сръбска страна са имали проблеми с обезпечаване на финансирането, което е забавило реализацията на плана на сръбска територия. „ По отношение на интерконектора с Турция, има направено предпроектно изследване. То е предоставено на нашите сътрудници от турската компания. Вървят диалози и обмяна на информация и отзиви “, съобщи Петкова.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР